Vojvodina – logičan izbor za edukaciju iz oblasti organske poljoprivrede

0
440

Na poziv Organik Conrol System Subotica, predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske su sa grupom savetodavaca boravili od 11. do 13. maja 2021. godine u studijskoj poseti Vovodini, kako bi saznali više o organskoj poljoprivredi i postupku kontrole i sertifikacije, te naučeno sproveli u praksu.

Poseta je dobila i zvanični karakter, jer je delagaciju koju je predvodio Goran Bursać, pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske primio Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Razgovaralo se o nastavku saradnje u oblasti organske poljoprivrede, posebno na zajedničkoj edukaciji savetodavaca i poljoprivrednika. Dogovoren je sledeći susret u Banjaluci gde će se u septembru, po uzoru na Suboticu, organizovati manifestacija BIOFEST.

A sve je počelo u Subotici. Prvi dan su proveli obilazeći organsku farmu Josipa Mamužića u Ljutovu na kojoj su se upoznali sa organskom proizvodnjom na otvorenom i zatvorenom prostoru, te preradom i pakovanjem gotovog proizvoda. Potom ih je u tajne vinarstva uveo Siniša Radić, agronom u „Vinariji Petra“ na Paliću koji je govorio o njihovom iskustvu prelaska na organsku proizvodnju, tako da sa velikim ponosom očekuju prve boce eko-vina od ovogodišnje berbe. Vlasnica, Nataša Gubiček, ih je provela kroz park i vinski podrum, te upriličila prezentaciju vinarije i degustaciju vina u predivnom ambijentu salašarske kućice na obali Palićkog jezera. Drugi dan je bio predviđen za teorijski deo Bio-škole TERRA’S održanom na Otvorenom univerzitetu Subotica o čijim istorijskim „organskim koracima“ načinjenim u regionu, je govorila, Snježana Mitrović, dok je stručni tim Organic Control Systema, Nenad Novaković i Bojana Lendvaji Vignjević, održao predavanja na temu kontrole i sertifikacije i važnosti dokumentacije.

Poslednjeg dana gosti iz Republike Srpske su obišli biogazdinstvo „Kuzmanović“ na Čeneju mladog bračnog para Sanje i Svetozara koji su 2015. godine počeli na 0,8 ha a danas proizvode organsko povrće na 2ha i u 10 plastenika. Istakli su da se ne bi mogli ovako brzo razvijati bez podrške Grada Novog Sada što je potvrdio i Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu. Najavio je da će se u ovoj godini za razvoj organske poljoprivrede izdvojiti pet i po miliona dinara i dodao da su njihovi odlični rezultati i dobro iskustvo primer za mnoge lokalne zajednice kako u Srbiji tako i u regionu, te da je ovo dobra prilika da se novosadski način rada predstavi i gostima iz Republike Srpske.

Oni su svoj organski put po Vojvodini nastavili obilaskom jedne od najvećih farmi muznih krava u regionu, kompanije Bio Panon u Čurugu, gde su se upoznali sa najmodernijim sistemom za proizvodnju organskog mleka. Dobrodošlicu im je poželeo i predsednik opštine Žabalj, Uroš Radanović, koji je izrazio želju za uspostavljanjem saradnje u oblasti organske proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde