Veliko interesovanje za radionicu

0
1369

Izuzetno interesovanje je izazvala radionica koju je 28.11.2017. organizovalo Udruženje TERRA’S na temu upoznavanja sa izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom iz decembra 2016. godine u kojem je najviše promena u vezi izveštavanja o otpadu i bazi podataka. Takođe, je značajan Član 75. za proizvođača, vlasnika i/ili drugog držaoca otpada, izuzev domaćinstva, koji je dužan da vodi i čuva dnevnu evidenciju o otpadu i dostavlja redovni godišnji izveštaj Agenciji za zaštitu životne sredine, kao i za pravna lica, odnosno preduzetnike koji učestvuju u prometu otpada, te su dužni da dostavljaju podatke o vrsti i količini otpada, uključujući i sekundarne sirovine koje su stavljene u promet, na propisan način.

O svemu ovome su govorili predavači mr Ljiljana Djordjević, samostalni savetnik i Petar Radovanović, IT ekspert u Agenciji za zaštitu životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine  Republike Srbije.

Posebna pažnja je bila posvećena Dokumentu o kretanju opasnog otpada, uslovima za njegovo dostavljanje i modulu za unos podataka, kao i obrascu DEO6 koji namenjen za izveštavanje sakupljača i drugih vlasnika otpada. Biće reči i o budućim obavezama izveštavanja jedinica lokalne samouprave

– Pohvalila bih lokalne samouprave: Subotica, Bečej, Novi Kneževac i Senta, koje su itekao zainteresovani za ovu temu i izrazili su želju za nastavkom edukacije. Takođe, i javna komunalna preduzeća, zdravstvene ustanove i kompanije, dok su nas neprijatno iznenadili operateri koji otkupljuju reciklabilni materijal. Od skoro tridisetak koji su na spisku Odseka za zaštitu životne sredine GU Subotica, samo se pojavio predstavnik Eco Fenix B Tima. Većini ni broj telefona nije dobar, niti imaju svoje internet strane, pa se postavlja pitanje zašto im nije u interesu da se sazna za njih? Inače, većina učesnika su izrazili želju da uskoro ponovimo radionicu koja bi trebalo da bude u formi jednodnevnog seminara, saopštila je Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S.

Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženje TERRA’S realizuje u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, a mišljenja i stavovi izraženi u tekstovima isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine uz čiju podršku se projekat sprovodi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde