Uređivanjem do očuvanja prirode

0
1623

Udruženje TERRAS je u avgustu ove godine započelo sa realizacijom projekta „Uređivanjem do očuvanja prirode“, a sredstva su obezbeđena preko konkursa za javni rad koji je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje.

Prema aktivnostima četvoromesečnog projekta predviđeno je uređenje, odnosno čišćenje tri lokacije i to dve na zaštićenom području  Palić i jedna na Žedničkom kanalu. Od ukupno sakupljenog otpada, reciklabilni materijal, poput limenki i PET – ambalaže, će se odvajati u posebne vreće nakon čega će privatni operater Eco Fenix B Team otkupiti reciklabilni otpad, a sredstva će biti usmerena u humanitarne svrhe.

Cilj javnog rada je da se, pre svega, uredi obala oko vodenih površina.

S obzirom da se TERRA’S bavi zaštitom i unapređenjem životne sredine, planirano je da angažovani na ovom projektu obiđe 20-30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Iz intervjua i anketa sa njima će se doći do podataka o njihovom mišljenju i predlozima kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Takođe,  će se doći do podataka gde poljoprivrednici ostavljaju ambalažu od hemijskih zaštitnih sredstava i sl.

Javni radovi će biti predstavljeni javnosti kroz medije, a samim intervjuisanjem i razgovorom sa poljoprivrednicima, doći će do razvoja njihove ekološke svesti da moraju voditi računa o otpadu, posebno što su u zaštićenom prirodnom dobru.

Svi ovi podaci će biti od koristi lokalnoj samoupravi, kao i komunalnim preduzećima, ali i upravljaču JP „Palić-Ludaš“.

Provođenjem programa javnog rada stvorili bi se uslovi za produbljivanje svesti o upravljanju otpadom, razvrstavanju, preradi, te što boljoj iskoristivosti tog otpada.

Cilj javnog rada je da se, pre svega, uredi obala oko vodenih površina što je,  između ostalog, veoma važno imajući u vidu turistički potencijal, ali i to da je u pitanju zaštićeno prirodno dobro, Palićko jezero. Iako nije pod zaštitom, značajno je uređivanje obale „Žedničkog kanala“, kao izletišta i omiljenog okupljanja ribolovaca.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde