Šesti seminar o organskoj proizvodnji

0
1640

Među polaznicima šestog po redu seminara u okviru projekta “Organski most“ koji Udruženje TERRA’S sprovodi preko IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, osim organskih proizvođača, bili su i poljoprivrednici zainteresovani za prelazak na ovaj vid proizvodnje. Kao i do sada sa projektnim aktivnostima ih je upoznala koordinatorka, Snježana Mitrović, ističući značaj saradnje sa kolegama iz susedne Hrvatske, te ih pozvala na studijsko putovanje u Valpovo planirano za april naredne godine. Biće to prilika da se upoznaju sa njihovim iskustvom u ovoj oblasti imajući u vidu da je članica Evropske unije, a predstaviće i centar za preradu voća i povrća izgrađen preko ovog projekta.

Predavači su bili dipl. ing. agronom, Mirjana Jovanović Dragojlović, koja je govorila o biljnoj proizvodnji posebno povrća od prelaznog perioda, udaljenosti rasada do prihrane zemljišta. Zajedno sa dipl. tehnologom, Bojanom Lendvaji Vignjević, ih je upoznala i sa vođenjem dokumentacije sa posebnim akcentom na značaj interne kontrole pri grupnoj sertifikaciji. Takođe, je jedna od tema predavanja bila sledljivost organskih proizvoda, njihovo obeležavanje koje može da se iskoristi u marketinške svrhe.

I na ovoj obuci je bio prisutan dipl. ing. agronom, Nenad Novaković, koji je skrenuo pažnju na to da bi bilo korisno da se pre kontaktiranja kuće za kontrolu i sertifikaciju, proizvođači upoznaju sa zakonskom regulativom i ostalom dokumentacijom. Stoga je pohvalio učešće farmera na seminaru koji su se odlučili za prelazak na organski način rada, kao što su mladi bračni par Kočiš iz Stare Moravice i braća Čović iz Ljutova. Dogovoreno je da ekspertski tim Udruženja TERRA’S obiđe njihova gazdinstva i pomogne im da “naprave prve korake” ka organskoj poljoprivredi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde