Seminar u Mišićevu

0
1467
Seminar u Misicevu

Organizovanjem seminara u Mišićevu u saradnji sa mesnom zajednicom, Udruženje TERRA’S je nastavilo sa realizacijom projekta BIO AGRO DOM – Inovativni razvoj klastera, udruženja i malih i srednjih preduzeća jačanjem konkurentnosti i povezivanjem kroz lance vrednosti u proizvodnji konvencionalne, tradicionalne i organske hrane. Sprovodi ga od maja 2016. godine sa Regionalnom razvojnom agencijom Panonreg i Udruženjem klastera AGROINDUSTRIJA.

Rukovodilac TERRA’S-a, Snježana Mitrović, predstavila je projekat i ukazala na ulogu Subotice u razvoju organske proizvodnje ne samo u Srbiji već i regionu. Posebno se osvrnula na Akcioni plan razvoja organske proizvodnje na teritoriji Subotice do 2020. godine, po kojem je Gradska uprava odvojila tri miliona dinara, a organski proizvođači su uspeli da iskoriste svega dva miliona. Najavila je i razgovore sa lokalnom samoupravom o nastavku saradnje na širenju ovog vida proizvodnje, posebno na području oko Palićkog i Ludaškog jezera.

Sa osnovnim principima organske proizvodnje – od upotrebe semena, nege i zaštite bilja u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu, poljoprivrednike iz Mišićeva upoznao je dipl. agronom, Nenad Novaković. On je istakao da je organska proizvodnja dobra prilika za proizvođače, da kroz jedan prelazni period pređu na ovaj vid poljoprivrede. Deo predavanja bio je posvećen i organskom stočarstvu o kojem je govorila, dipl. agronom Branislava Pantelić, dok ih je mr Nadežda Pešić Mlinko, upoznala sa zakonskom regulativom i standardima.

I Pero Šunjka, je rekao da u samom rukovodstvu MZ „Mišićevo“ organsku proizvodnju vide kao šansu za razvoj sela.

Drugi seminar planiran je za 21. februar u Subotici, a za sve zainteresovane organizovaće se praksa na Bio-farmi „Mamužić“ u Ljutovu. Takođe, za sve one koji se upuste u organski način rada, predviđeno je besplatno savetovanje, to jest mentoring.

Medijski partner projekta TV Subotica: Organska proizvodnja put ka uspešnom razvoju sela

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde