Predstavljeni proizvodi iz Srbije na 1. Organik festu Srpske

0
413

Po uzoru na manifestaciju BIOFEST u Subotici, 24. i 25. septembra 2021. godine je u Banja Luci organizovan 1. Organik Fest Srpske. U okviru manifestacije je upriličena izložba tridesetak izlagača, a osim domaćina i Federacije BiH, predstavljeni su i organski proizvodi iz Srbije i Hrvatske.

Otvarajući sajam, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, je istakao da su opredeljeni ka razvoju organske proizvodnje koja je našla zapaženo mesto u ekspozeu predsednika Vlade RS pre tri godine. Napomenuo je da su od tada povećana izdvajanja za ovaj vid proizvodnje, što je uticalo da se u Srpskoj povećao broj organskih poljoprivrednih proizvođača, ali i površina kojih je nešto više od 1.000 hektara.

On je podsetio da Srpska ima Zakon o organskoj proizvodnji, svoj znak i mere koje se povećavaju iz godine u godinu i dobru saradnju sa kolegama iz Srbije.

Ministar Pašalić je podsetio da Srpska ima Zakon o organskoj proizvodnji i svoj znak, te se posebno zahvalio Nenadu Novakoviću, direktoru Organic Control Systema, koji je pomogao u uspostavljanju celokupnog sistema, pa i u osmišljavanju sadržaja ove manifestacije. Tako je stručni tim ove sertifikacione kuće, koja je od prošle godine ovlašćena za rad i u Srpskoj,  održao radionice za organske proizvođače, a sa kolegama iz INOSENS iz Novog Sada su održali Envision sesiju – IT sektor kao alat razvoja organske poljoprivrede. Predstavili su projekat Envision 2020 koji realizuju sa 13 partnera. Njime se doprinosi postizanju ekoloških ciljeva nudeći alate za kontinuirano, neprekidno praćenje aktivnosti upravljanja poljoprivrednim gazdinstvima u pogledu održivosti. Ovi alati pojačavaju nadzor nad ekološkim i klimatski prihvatljivim poljoprivrednim praksama koje proizilaze iz politike EU osiguravajući da poljoprivredne aktivnosti ozbiljno ne utiču na klimu i prirodu.

Opširnije:

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde