Pozdrav Mišelu Rohmanu na obeležavanju punoletstva saradnje Srbije i Nemačke

0
1388

Jedna od najznačajnijih osoba za pokušaj “vraćanja života” Palićkom i Ludaškom jezeru, jeste Mišel Rohman. Diplomirani hidrolog, koji je 2011. godine došao u Suboticu preko projekta međunarodne razmene (CIM) nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Nije samo što je stručnjak, nego je za primer kako svaki predstavnik neke države treba da uspostavi kontakt sa lokalnom samoupravom, relevantnim ustanovama, civilnim sektorom, ali i sa običnim građanima. Za Mišela Rohmana Subotičani kažu da je “Nemački, ali i naš”, te je predložen i dobitnik je jednog od najvećih ekoloških priznanja u Srbiji – “Zeleni list” za doprinos u očuvanju životne sredine (https://www.subotica.info/2017/04/26/priznanje-zeleni-list-za-misela-romana).

Na žalost, posle osam godina, ugovor mu je istekao, te smo se svečano i službeno pozdravili sa njim  11. decembra 2018. u Subotici na skupu posvećenom obeležavanju punoletstva saradnje Nemačke i Srbije. Na postignutim rezultatima lično mu se zahvalio ambasador Nemačke u Srbiji Tomaš Šib. Ostaje želja da Mišela Rohmana angažuju barem povremeno, dok se realizuje investicija “Zaštita biodiverziteta i vode jezera Palić i Ludaš” za šta je Vlada Nemačke bespovratno uložila 6,5 miliona evra preko KfW banke.

Bila je to prilika da se njegovoj ekselenciji Tomašu Šibu, predstavnici Udruženja TERRA’S i Otvorenog univerziteta Subotica zahvale na višegodišnjoj podršci koju im Nemačka pruža preko GIZ-a. Izražena je nada da će se nastaviti sa pravovremenim i kontinuiranim informisanjem realizacije investicije sanacije jezera Palić i Ludaš za šta je u septembru prošle godine na tenderu Ministarstva građevinarstva posao dobila austrijska konsultantska kompanija „Posch and Partners“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde