Pohlepa i strah ubijaju pčele?

0
1974

Da li ste znali da više od jedne trećine hrane ne bi postojalo da nema pčela? Albert Ajnštajn je rekao da bi čovek mogao da opstane svega nekoliko godina od izumiranja pčela. Sve ovo sam saznala gledajući fenomenalan ekološki dokumentarac  “Više od meda“ prikazan na Otvorenom univerzitetu u okviru programa “BIOODRŽIVI SVET” organizovanog u Subotici povodom obeležavanja 5. juna Svetkog dana zaštite životne sredine.

Međutim, pažnju mi je skrenuo jedan od aktera koji me je, istovremeno, fascinirao svojom surovom iskrenošću, ali i zabrinuo. U pitanju je kapitalista, među najvećim uzgajivačima badema u Americi, koji je i pčelar. Kada osluškuje zujanje ovih vrednih insekata, on kaže da samo čuje zveckanje dolara. I kod njega nema dileme da li, “u po bela dana” kada su pčele najaktivnije, hemijskim sredstvima tretirati procvetale voćke. Žrtvuje deo pčela da bi ostvario veći profit badema.

I kaže: “Jedine dve motivacije u životu su pohlepa i strah. Ne znam kako da smanjim biznis i živim skromnije i budem srećan. Toga nema u mom genetskom kodu. Mi smo kapitalisti i želimo sve. Potpunu globalnu dominaciju”. Šta komentarisati dalje…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde