Paralelno razvijati organsku proizvodnju sa turizmom

0
1143

Nastavljena je obuka poljoprivrednika preko projekta “Organski most“ koji Udruženje TERRA’S realizuje u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija čiji je cilj da se razvojem organske proizvodnje podstaknu privredne i preduzetničke aktivnosti kako bi se razvilo tržište za ovu robu u obe države. Informišući ih o aktivnostima koordinator projekta, Snježana Mitrović, ih je pozvala da predlože teme koje bi im bile od pomoći u radu. Podsetila ih je da je u toku prilagođavanje aplikacije za vođenje dokumentacije u organskoj proizvodnji, te je najavila da će i to biti deo obuke na seminarima pred kraj godine.

Imajući u vidu da je većina učesnika u prelaznom ili organskom statusu biljne proizvodnje, dipl. ing. agronom, Mirjana Jovanović Dragojlović, ih je upoznala pre svega sa zaštitnim sredstvima, značaju plodoreda i rotacije useva i sl.

Dipl. tehnolog, Bojana Lendvaji Vignjević, je detaljno govorila o vođenju dokumentacije, sa posebnim osvrtom na preradu i pakovanje, te označavanje organskog proizvoda. S obzirom da im je najslabija karika u lancu od “njive do trpeze” plasman organskih proizvoda, o tome im je predavala, prof. dr Tereza Horvat Skenderović, koja je istakla značaj paralelnog razvoja turističkih kapaciteta. I na ovom seminaru je prisustvovao dipl. ing. agronom, Nenad Novaković, koji je  angažovan na projektu da pruži dodatne informacije, posebno u oblasti kontrole i sertifikacije.

Predavanja su bila interaktivna, te je učesnicima bilo omogućeno da postavljaju pitanja predavačima, a na kraju je usledila diskusija. Većina njih je izrazila nezadovoljstvo što zajedno nisu usvojeni pravilnici o prodaji prerađevina životinjskog, ali i biljnog porekla na gazdinstvima, te su zatražili da se izvrši pritisak na resorno ministarstvo.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde