Organska proizvodnja izvozni potencijal domaćeg agreara

0
1514

Predstavnici Udruženja TERRA’S učestvovali su na konferenciji “Organska proizvodnja u Srbiji – iz prirode s ljubavlju”, koju je 22. i 23. maja 2018. godine organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ. Jedan od uvodničara bio je i Nenad Novaković, direktor OCS-a koji je podsetio, da se ovo preduzeće od 2013. godine nalazi na listi kontrolnoh tela čiji je sistem kontrole i sertifikacije organske proizvodnje priznat od strane Evropske komisije, a to znači da je sertifikat koji je izdat od strane OCS-a za organske proizvode namenjene izvozu priznat u EU.

U Srbiji postoje znatne mogućnosti za razvoj organske proizvodnje, iz godine u godinu, sve je više individualnih proizvođača koji se bave ovom delatnošću, ali je i dalje tek 0,4 % zemljišta pod organskom proizvodnjom, za razliku od evropskog proseka od pet, šest procenata. Uz podršku PKS i GIZ-a ostvareni su kontakti domaćih proizvođača sa kupcima iz Nemačke, a kompanije uskoro očekuju i konkretne ugovore. Kako je još istaknuto na konferenciji najviše mogućnosti domaći proizvođači imaju na tržištu EU zbog blizine, Sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i potreba evropskog potrošača. Ipak,  izvoz organskih proizvoda više je nego skroman i iznosi oko 20 miliona evra godišnje.

Obraćajući se skupu, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević, naveo je da je Srbija napredovala, ali da smo daleko od onoga gde možemo da budemo s obzirom na potencijal, dok je Veljko Jovanović,  direktor sektora poljoprivrede PKS ocenio je da organsko tržište u Srbiji nije povoljno za domaće proizvođače zbog velike razlike u ceni između konvencionalnih i organskih proizvoda, ali i male kupovne moći stanovništva.

Tomislav Knežević iz GIZ-a se osvrnuo na značajnu podršku Nemačke razvoju organske proizvodnje u Srbiji. Spomenuo je doprinos u digitalizaciji izradom softvera za praćenje organske proizvodnje, te da je na šest lokacija u Srbiji više od 1.000 proizvođača preuzelo aplikaciju na mobilnom telefonu.

Celokupan tekst na: http://pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=22318

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde