ORGANIK INFO DAN U SOMBORU

0
1597

Poslednji od deset Organik info dana planiranih preko projekta “Organic Bridge-Organski most”, Udruženje TERRA’S je u saradanji sa Javnim komunalnim preduzećem “Prostor” organizovalo u Somboru na pijaci „U lancima“ u subotu, 18. maja 2019. godine. Tokom promocije predstavnici Udruženja TERRA’S iz Subotice su informisali potrošače o organskim proizvodima, a posebno prepoznavanju nacionalnog i EU znaka kojim se oni sertifikuju i označavaju. Cilj je upravo bio, da se prezentacijom domaćih organskih proizvođača i njihovih proizvoda, a sve uz degustaciju, skrene pažnja potencijalnim kupcima na koji način mogu da provere da li je u pitanju organska proizvodnja.

Koordinator projekta, Savo Duvnjak, je izrazio zadovoljstvo što među zainteresovanim nisu bili samo Somborci, već i gosti iz susednog Osijeka kojima je sa zadovoljstvom predstavljen ovaj zajednički projekat, realizovan u okviru Interreg-IPA prekograničnog programa Hrvatska-Srbija u oblasti „Unapređenje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja“. Prema njegovim rečima, postignuti projektni rezultati će uticati na uspostavljanje čvršće privredne saradnje dve države o čemu će biti reči na susretu koji ih očekuje u Valpovu 24. i 25. maja  na manifestaciji “Međunarodni eko festival”. Ovo studijsko putovanje će biti i prilika da se organski farmeri iz Srbije i Hrvatske, upoznaju i razmene znanje, tim pre što Hrvati imaju više iskustva u ovoj oblasti, jer su već u Evropskoj uniji. Takođe, je izrazio zahvalnost zaposlenima komunalnog preduzeća “Prostor” na ustupljenom prostoru uz nadu da je ovo samo početak zajedničkih aktivnosti na promociji organkih proizvoda.

Udruženje TERRA’S iz Subotice je prva asocijacija ove vrste u Srbiji i ex Jugoslaviji,  promocijom organske proizvodnje se bavi trideset godina, a  projekat “Organic Bridge-Organski most” je najveći projekat u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope.   Evropska unija ga je podržala kako bi se kroz unapređenje organske poljoprivredne proizvodnje podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda, poboljšao život u ruralnim područjima i smanjio negativni trend napuštanja sela.  Učesnici projekta iz Srbije su Udruženje TERRA’S iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a iz Hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde