ORGANIK INFO ČAS ZA OSNOVCE U NOVOM BEČEJU

0
1489

Cilj organizovanja Organik info dana u okviru projekta „Organic Bridge-Organski most“ jeste da se javnost upozna sa značajem konzumiranja organske hrane da bi se očuvalo njihovo zdravlje i životna sredina, ali i ojačao kapacitet poljoprivrednih proizvođača. Do sada su prezentacije održane u Subotici, Novom Sadu, Bečeju i Sremskim Karlovcima za različite ciljne grupe kao što su kupci, gledaoci, posetioci manifestacija poput festivala, sajmova, ali i bio-prodavnica i distributivnih centara. Deveti od deset planiranih je održan, u sredu, 13. marta 2019. godine na času biologije učenika osmog razreda OŠ „Miloje Čiplić“ u Novom Bečeju.

Rukovodilac Udruženja TERRA’S, Snježana Mitrović, u uvodu je kratko predstavila sprovedene aktivnosti i postignute rezultate ovog zajedničkog projekta Srbije i Hrvatske, potom se osvrnula na istorijat organizacije koja uskoro obeležava tri decenije postojanja, te Subotice kao centra za razvoj ovog vida proizvodnje u regiji. Ukazala je na razliku između kovencionalne i organske koja je u skladu sa prirodom i umesto veštačkih đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava koristi biološka. Istakla je da je organska proizvodnja kontrolisana, a od konveniconalnih farmera niko ne traži da dokaže gde, šta i od koga je nabavio sredstva ili seme, poštuje li karencu, a na pijacama se vrlo retko rade analize ovih proizvoda na pesticide i sl. Takođe, je naglasila da se organskom proizvođaču u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u radu, oduzima sertifikat o čemu se javnost obaveštava.

Akcenat u svom predavanju je dala i na upoznavanje učenika sa nacionalnim i EU znakom koji potvrđuje organski proizvod, ali i nalepnicom “Terras – organic bridge” kojom se promoviše projekat. Naglasila je i to da se ovaj vid proizvodnje ne odnosi samo na hranu, već i na odeću, obuću, kozmetičke preparata ili igračke što im je približeno prikazivanjem filma o Biofahu, jednom od najvećih organskih sajmova u svetu koji se održava u Nemačkoj. Informisala ih je da neke države koriste i nazive biloška ili ekološka proizvodnja kod koje nije dozvoljena ni upotreba GMO. Učenici su iskazali zanimanje za definisanjem GMO, što im je stručno objasnila njihova nastavnica biologije, Zlatka Tošić.

Predavanju je prisustvovala i mr Bojana Božić, šef Odseka zaštite životne sredine,  uključene u projekat  organizovanjem Info dana u Opštini Bečej. Zajedno sa Snježanom Mitrović, susrela sa direktoricom OŠ „Miloje Čiplić“, Biljanom Banjac, te je dogovoren nastavak saradnje sa TERRA’S-om u ovoj oblasti u obe lokalne samouprave.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde