“Odbraniti” vodu jezera Palić i Ludaš organskom proizvodnjom

0
1377

Doprinos informisanju o projektu „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ pružio je Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica, između ostalog, organizovanjem panel diskusija u saradnji sa Udruženjem TERRA’S. Četvrta po redu na ovu temu  održana je u utorak, 23. jula, u okviru debatnog programa 26. Festivala evropskog filma Palić 2019.

Posle pripremnih aktivnosti, konačno je u septembru 2018. godine izabrana konsultantska kuća iz Austrije, raspisan je tender za izgradnju kanalizacione mreže i potisnog voda, u izradi je dokumentacija za zaštitni pojas i izgradnju pešačko-biciklističke staze, ponovljen je selektivni izlov ribe…. Međutim, o ovome javnost veoma malo zna ili skoro nikako nije upoznata, te su ih o detaljima obavestili panelisti-uvodničari članovi jedinice za upravljanje projektom kojom rukovodi, Elvir Molnar, ispred Gradske uprave Subotica, direktorica JP „Palić Ludaš“ Marta Dobo i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar.

Na Panel diskusiji je ovoga puta bilo manje učesnika nego ranijih godina, ali ih je mnogo više diskutovalo. Među njima su bili Dušan Ognjenović, iz Ministarstva zaštite životne sredine, dr Ratko Bajčetić, iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Klara Sabadoš, iz Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, predstavnici Graske uprave, Regionalne deponije i Zavoda za javno zdravlje Subotica, ekoloških organizacija, turističkih i zdravstvenih ustanova i institucija, odbornici i drugi.

Konvencionalna poljoprivreda je jedan od većih zagađivača vode jezera Palić i Ludaš, te je neophodno primeniti određene mere, kao što je prelazak na organku proizvodnju, čulo se mišljenje diskutanata. Snježana Mitrović, iz Sektora za održivi razvoj Otvorenog univerziteta Subotica i aktivista Udruženja TERRA’S, je objasnila da postoji dobra volja lokalne samouprave, usvojen je Akcioni plan razvoja organske proizvodnje do 2020. godine, ali je problem odlazak mladih u inostranstvo, odnosno starosna struktura poljoprivrednika. Najavila je inteziviranje razgovora sa gradskim, ali i pokrajinskim strukturama, kako da se podstakne ovaj vid proizvodnje.

Inače, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na skupu je upriličena prezentacija i degustacija proizvoda lokalnih farmera.

Opširniji izveštaj:

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde