O saradnji sa Republikom Srpskom u oblasti organske poljoprivrede

0
466

Nakon trodnevne posete Subotici i Novom Sadu Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, primio je delegaciju Republike Srpske sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, Goranom Bursaćem i njihovim domaćinom, Nenadom Novakovićem, direktorom Organic Control System. Cilj posete je upoznavanje sa primerima dobre prakse u organskoj poljoprivredi na području Vojvodine.

Sekretar Božić, je izrazio zadovoljstvo što imamo šta da pokažemo i istakao značaj ovog vida proizvodnje ne samo za pokrajinu, već i region. Izvestio je o podršci u organskoj proizvodnji, posebno u proteklih nekoliko godina. Najavio je formiranje Radne grupe koja će učestvovati u kreiranju kriterijuma za naredne konkurse, predlagati aktivnosti i pratiti njihovu primenu, a što je u skladu sa nedavno urađenim Akcionim planom za razvoj organske proizvodnje na području Vojvodine od 2020. do 2025. godine.

Prenoseći pozdrave Borisa Pašalića, ministra poljoprivrede Republike Srpske, njegov pomoćnik Bursać se zahvalio na svemu što je Srbija učinila za njih i pozvao sekretara Božića da poseti Banjaluku. Istakao je nesebičnu pomoć koju dobijaju od stručnog tima Organic Control Systema Subotica što im je važno kada prave prve korake u razvoju organske proizvodnje. Tim pre što je OCS otvorio podružnicu u Banjaluci sa ciljem sertifikacije organskih proizvođača u Republici Srpskoj.

Direktor Organic Control Systema, Nenad Novaković, je upoznao sekretara Božića o radu prve sertifikacijone kuće u Srbiji formirane 2003. godine, a koja je takođe, prva obezbedila organskim proizvođačima mogućnost izdavanja validnih sertifikata za tržište Evropske unije. Direktor Novaković, je rekao da im članstvo u Evropskoj asocijaciji sertifikacionih tela omogućava pristup bitnim informacijama o koracima koje u u ovoj oblasti preduzima EU, a što je značajno i za dalji razvoj ovog vida proizvodnje u našoj zemlji.

Ispred Otvorenog univerziteta Subotica i Udruženja TERRA’S, Snježana Mitrović, je izvestila sekretara Božića o anketnom istraživanju kojim se došlo do saznanja o potrebi daljeg rada i unapređenja savetodavnih služni u sektoru organske proizvodnje. Predložila je zajedničku edukaciju savetodavaca i poljoprivrednika iz Vojvodine i Republike Srpske i izrazila zadovoljstvo što će po uzoru na Subotičku manifestaciju i Banjaluka dobiti svoj BIOFEST.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde