O Poglavlju 27 u Gornjem Milanovcu

0
1241

Koalicija 27 je 15. marta 2017. godine na konferenciji za medije održanoj u Svečanoj sali Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu predstavila svoj treći po redu izveštaj pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“.

Koaliciju 27 je osnovalo više organizacija civilnog društva 2014. godine sa ciljem da zajednički prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske Unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Godišnji izveštaj sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji, nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27. Izveštaj predstavlja nezavisni kritički osvrt na brojne izazove i daje konkretne predloge Vladi Republike Srbije kako da proces pregovora i pridruživanja Evropskoj uniji rezultira pravim pomakom, i poboljšanjem realnog stanja u životnoj sredini. 

Izveštaj Evropske komisije pokazuje da se u rešavanju izazova u Poglavlju 27 nije mnogo napredovalo”, saznajemo od Tanje Petrović, direktorke Mladih istraživača Srbije.

Po rečima Bojana Milovanovića, iz Udruženja građana GM Optimist, često se Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene u javnosti i medijima pominje kao najobimnije i najskuplje.

Međutim, ako uzmemo u obzir da je vazduh u Srbiji među najzagađenijim u Evropi (prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu) i da je Svetska zdravstvena organizacija procenila da ekonomski troškovi nastali zbog preuranjenih smrtnih slučaja, a koji su rezultat zagađenja vazduha u Srbiji, iznose 33,5 odsto BDP-a, da se u našoj zemlji prečišćava samo 10 odsto otpadnih voda, dok je u budžetu Republike Srbije za upravljanje vodama u 2017. godini predviđeno samo 0,2 odsto, situacija je daleko od povoljne, istaknuto je na konferenciji za medije.

Petrovićeva je dodala da „Životna sredina ne može da čeka novi izborni ciklus. Potrebno je ustanoviti dugoročnu strategiju rešavanja ovih problema imajući u vidu da su najskorije procene o tome koliko će nas to sve koštati odavno zastarele i da zapravo ciljamo pokretnu metu.“

Ovim izveštajem, organizacije civilnog društva koje su članice Koalicije 27, izražavaju i svoju spremnost da aktivno podrže pregovarački proces znanjem i raspoloživim kapacietima, s ciljem da se postignu najbolji mogući rezultati korisni za sve građane i građanke Republike Srbije, a to su očuvana priroda i zdravija životna sredina.

Izvor:http://www.gminfo.rs/index.php/vesti/drustvo/6018-poglavlje-27-u-srbiji-jos-uvek-u-pripremi?highlight=WyJwb2dsYXZsamUiLDI3LCJwb2dsYXZsamUgMjciXQ

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde