O Izveštaju Poglavlja 27 u Novom Sadu

0
1353

Koalicija 27 u partnerstvu sa Arhus centrom Novi Sad upozorila je da je krajnje vreme da se napusti deklarativan pristup u oblasti zaštite životne sredine i da se njeno očuvanje i unapređenje formuliše kao jasan prioritet vlasti u Srbiji.

Predstavljajući u Novom Sadu, 2. marta 2017. godine na konferenciji za novinare održanoj u Medija Centru Vojvodine svoj treći izveštaj pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“, Koalicija 27 ukazala je na niz nedostataka u tretiranju ove oblasti i ponudila pomoć vlastima u pregovaračkom procesu kako bi se postigli što bolji rezultati.

“Ukjučivanje civilnog sektora ključno je u pregovaračkom procesu. Sam proces nije samo pitanje Vlade i institucija već je neophodno da se pojedinci aktivno uključe zbog toga što se ono što se ispregovara u tom procesu i sve što sledi posle toga, implementira na lokalnom nivou i direktno se odražava na naše živote. Inicijative pojedinaca razvijaju se kroz organizacije kao što je ‘Arhus centar’ i zato je važno napomenuti da će ova i sve ostale organizacije koje su se uključile i žele da učestvuju u procesu imati podršku EU Info pointa”, istakla je menadžerka EU Info pointa u Novom Sadu Biljana Viduka.

Izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“ bavi se pitanjima životne sredine koji su od ključne važnosti za kvalitet života građana Srbije, ali su i oni dalje potpuno zapostavljeni u političkim agendama i u javnosti. Problemi koji svakim danom postaju sve izraženiji, posledica su decenijskog zanemarivanja i neprepoznavanja značaja prirodnog okruženja za naše zdravlje i dobrobit, ukazano je na konferenciji.

Krajnje je vreme da se napusti deklarativan pristup i da se očuvanje i unapređenje životne sredine formuliše kao jasan prioritet u radu ove i svih budućih vlada“, poručio je Goran Sekulić iz Svetske organizacije za prirodu WWF.

Prema rečima Sekulića, očuvanje životne sredine ne predstavlja trošak za naše društvo kako se često predstavlja, jer zdrava i očuvana priroda pruža brojne usluge koje direktno utiču na kvalitet našeg života, kao što su vodosnabdevanje, regulacija klime, proizvodnja hrane, turizam i rekreacija.

Neophodno je što pre integrisati zahteve zaštite životne sredine u razvojne strategije i planove, a za to nam je potreban jasna opredeljenost Vlade i intenzivna saradnja svih relevantnih sektora“, kazao je on.

Organizacije civilnog društva koje su članice Koalicije 27, izrazile su spremnost da aktivno podrže pregovarački proces znanjem i raspoloživim kapacitetima, s ciljem da se postignu najbolji mogući rezultati korisni za sve građane i građanke Republike Srbije – očuvanja priroda i zdravija životna sredina. Arhus centar Novi Sad usmerio je svoje aktivnosti ka ostvarivanju tog cilja, rekla je predsednica te nevladine organizacije Radoslava Stupar.

Izvor: http://ekokontakt.blogspot.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde