Nastavlja se obuka organskih proizvođača

0
1642

Preko projekta “Organski most” Udruženje TERRA’S je nastavilo sa obukom organskih proizvođača, te je u sredu, 7. marta 2018. godine održan drugi od deset planiranih seminara koji će biti realizovani u narednih nešto više od godinu dana. Tema je bila usmerena na organsku biljnu proizvodnju, pa su dipl. ing. agronomije Mirjana Jovanović Dragojlović i dipl. tehnolog Bojana Lendvaji Vignjević, održale predavanja od plodoreda, đubrenja, zaštite do knjige polja, berbe, odnosno žetve, te kontrole i sertifikacije. Sa visoko kvalitetnim organskim đubrivom ih je upoznao, Vladimir Perović, predstavljajući “Eko dar” iz Apatina, koji je član TERRA’S-a.

Seminaru je prisustvovao i dipl. ing. agronomije Nenad Novaković, koji se uključio u diskusiju i odgovarao na mnogobrojna pitanja učesnika, među kojima je bio, Petar Garić, koji se od 2016. godine bavi uzgojem godžija. Smatra da je dokumentacija za one koji su u organskoj proizvodnji izuzetno komplikovana, te im je ovakva obuka po metodu radionice sa manjim brojem polaznika, od velike pomoći.

Na početku skupa rukovodilac Udruženja TERRA’S, Snježana Mitrović, kao koordinator je predstavila projekat “Organski most”, koji se sprovodi preko IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, započetog polovinom prošle godine, a biće završen u junu 2019. godine. Cilj projekta je da se unapređenjem uzgoja organskih proizvoda podstaknu privredne i preduzetničke aktivnosti kako bi se razvilo tržište organskih proizvoda. Naglasila je da su utvrđene teme edukativnih seminara, ali da se uvek mogu nadopunjavati. Naredna obuka će biti upotpunjena prezentovanjem Zakona o zadrugama, jer su organski proizvođači inicirali formiranje prve organske zadruge u Srbiji, svesni da mogu opstati samo udruženi.

Medijska arhiva: http://www.tvsubotica.com/index.php?c=vest&vestid=4310&slider=off&lg=sr

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde