Na Žedničkom kanalu poslednja akcija čišćenja

0
1498

Sakupljanjem otpada na obali “Žedničkog kanala” nadomak Bačke Topole, Udruženje TERRA’S je realizovalo četvrtu, poslednju akciju uređenja divljih deponija u sklopu Javnih radova što je podržano od strane Nacionalne službe za zapošljavanje preko projekta “Uređivanjem do očuvanja prirode”.

Akcijaši su bili prijatno iznenađeni koliko je čistija obala u odnosu na avgust kada je sprovedena prva akcija. Međutim, i pored toga sakupljeno je više od 20 kg otpada od čega je 12 kg reciklabilni materijal (9 kg PET-a i 3kg limenki). Kada se sumiraju sve realizovane akcije, sakupljeno je 46 kg PET ambalaže i 15 kg limenki i lima, što iznosi 1.900,00 dinara. Udruženje TERRA’S i partner na projektu, operater “Eco Fenix B Tim” su se dogovorili da se ova sredstva uvećaju na 10.000,00 i uplate u humanitarne svrhe na račun Školskog centra “Dositej Obradović” u Subotici.

Osim akcija uređenja, kroz Javne radove i projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”, podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine, predviđeno je anketno istraživanje koje je u toku. Do kraja novembra, završiće se obilazak 20-30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Rezultati istraživanja će biti smernica kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Takođe,  će se doći do podataka gde poljoprivrednici ostavljaju ambalažu od hemijskih zaštitnih sredstava i sl.

Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženja TERRA’S podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde