Drži “socijalnu distancu”

0
1846

Možda ne razumeju kovanicu “socijalna distanca”, ali ako sa razglasa u prodavnici posle svake muzičke numere usledi spot kojim se mole kupci da drže rastojanje od dva metra, valjda treba to i  da urade. Ali avaj. Hajde što nema masku i rukovice, priča na mobilni, ali zašto mi “dahće za vratom”. Zašto ga moram upozoravati. Pa, i da nema korona virusa, odmakni se, brate dragi.

Isto i na šetalištu na Radijalcu, puno Subotičana, jednih uz druge. Suprug odneo mom tati ručak, vratio se neverujući koliko su pojedini sugrađani nedisciplinovani, neoprezni, pa i bezobrazni. Da li će stariji, poput mog oca, zbog njih provesti još duže u izolaciji i tako im možda skratiti pokretljivost i vezati ih za krevet. Stare smo sigurno spasili, ali ne mogu da shvatim majke sa decom. Halo! Izvedi dete ili decu, šetaj tamo gde nema puno ljudi. Čula si da i mlađi oboljevaju? Strašno.

A šta je to demokratska zemlja i povreda ljudskih prava? Uređena država poput Austrije daje preporuke kojih se pridržava njih 85%, utvrđeno najverovatnije praćenjem mobilnih telefona. Nisu ni uvodili vanredno stanje, koliko znam, ali već razmišljaju da ukinu pojedina ograničenja početkom maja. A počelo kad i kod nas, polovinom marta. Najavili su i neke “priveske” za one koji ne poseduju ove uređaje da bi i ubuduće pratili kretanje ljudi. I? To je to. Država donosi propis u cilju očuvanja zdravlja stanovništva.  Da li nam se “Veliki Brat”, ma ko to bio, uvodi na mala vrata, ne znam. Ali znam da smo mi nošenjem mobilnog telefona i korišćenjem Interneta već odavno “Velikom Bratu” dobrovoljno dozvolili da nam prati život.

Sad nije vreme da raspravljamo o tome, a doćiće “vreme posle korone”.

Zabeležila Snj. Mitrović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde