Dokumentacije za izgradnju kolektora u Leskovcu

0
1073

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Leskovca juče je počela priprema tehničke dokumentacije za sprovođenje „Projekta sanacije i izgradnje glavnog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu“. Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz švedsku Agenciju za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).

„Ovaj projekat će omogućiti da Leskovac dobije savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u skladu sa evropskim standardima zaštite životne sredine. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine nastaviće da pružaju podršku rukovodstvu Leskovca, kako bismo, zajedničkim snagama, svim građanima obezbedili održivo korišćenje vodnih resursa, zdravu životnu sredinu i kvalitetniji život“, rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ona je dodala i da je centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda finansirano od strane Evropske Unije, dok je obaveza finansiranja i izgradnje postrojenja za tretman mulja koji nastaje prečišćavanjem komunalnih voda, obaveza Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva.

„Zahvaljujući naporima gradonačelnika Leskovca, Ministarstva i uspešnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije, rukovodstvo Leskovca će ispraviti greške svojih prethodnika i omogućiti realizaciju ovog projekta. Ubeđena sam da će se proces odabira izvođača uskoro uspešno okončati i da ćemo doći ponovo u Leskovac da zajedno otvorimo radove na izgradnji“, istakla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, istakavši važnost koji će ovaj projekat imati za građane je tom prilikom rekao:

„Potpisivanje ovog Memoranduma znači opredeljenje Vlade Republike Srbije  i Grada Leskovca da se što pre krene sa rešavanjem problema gradskog kolektora i time stvore uslovi za donošenje odluke o dodeli donatorskih sredstava i realizaciju ukupnog Projekta upravljanja otpadnim vodama Leskovac sa ciljem da naši sugrađani, ali i generacije koje dolaze, žive u što zdravijoj životnoj sredini“,

Pored projekata u Nišu i Leskovcu, izgradnja infrastrukture za prečišćavanje otpadnih voda čeka sve gradove u Srbiji. Kao što je poznato, Srbija u ovom trenutku prečišćava tek oko 8% komunalnih otpadnih voda. Do 2041. godine, plan je da se u potpunosti usaglasimo sa evropskim standardima za ovu oblast, što znači da je u narednih 25 godina potrebno izgraditi 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda, ukupne vrednosti od oko 5 milijardi evra.

 

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/pocela-priprema-dokumentacije-za-izgradnju-centralnog-kolektora-u-leskovcu/#more-21412

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde