Akcija čišćenja Žedničkog kanala

0
1972

U okviru projekta „Uređivanjem do očuvanja prirode“, kako je i predviđeno po programu projekta za prvi mesec realizacije, Udruženje TERRAS je 24. avgusta 2017. godine organizovalo akciju čišćenja Žedničkog kanala.

Žednički  kanal koji je omiljeno mesto za ribolovce i izletnike, a nalazi se nekoliko kilometara nakon Žednika na putu prema Bačkoj Topli zatrpan je otpadom. Na žalost, nema organizovanog odvoženja otpada, niti kanti ili vreća za odlaganje. Nesaveni posetioci svoj otpad ostavljaju na samoj obali gde pecaju ili odmaraju, a najčešće, roštiljaju.

Nakon završene akcije, od ukupno sakupljenog otpada, privatni operater Eco Fenix B Team, inače partner na projektu, je otkupio 34 kg reciklabilnog materijala i to: 25kg PET-a, 4 kg limenki i 5 kg lima.

Sredstva dobijena reciklažom otkupljenog materijala će se uplatiti u humanitarne svrhe krajem novembra kada se četvoromesečni projekat i završava.

U toku prvog meseca sprovođenja javnog rada osmišljen je anketni upitnik za intervjue sa poljoprivrednicima i preduzećima, pomoću čega će se doći do podataka o njihovom mišljenju i predlozima kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija, kao i gde odlažu ambalažu od upotrebljenih hemijskih sredstava.

Inače, nakon uređenja dve lokacije na Paliću, ponovna akcija čišćenja Žedničkog kanala planirana je za poslednji mesec realizacije projekta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde