9. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2013.

0
1634

Organizujući 9. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2013. pod sloganom “Samo jedan organski obrok menja sve(s)t”, Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet su pokušali da pronađu kompromisno rešenje između ekologije i ekonomije, te je poručeno da se hrabrije krene u promene, budemo istrajni u njima i da se zauzme pozitivan stav prema sebi, drugima i životnom okruženju.

Pokrovitelji BIOFEST 2013. su Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Autonomne pokrajine Vojvodine i Grad Subotica.
U organizaciji BIOFEST-a Otvorenom univerzitatu i Udruženju TERRA’S podrška je stigla od KOLPING Društva Srbije, Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GIZ, SWG – Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi i Organik Kontrol Sistem – ovlašćene organizacije za kontrolu i sertifikaciju.
Prijatelji manifestacije su: DDOR Novi Sad ad Subotica, biofarme: Mamužić, Čikoš i Farago, Bioteka Subotica, Eko Feniks B Team, Rasadnik Džambula, Predškolska ustanova „Naša radost“ i Zavod za javno zdravlje Subotica.
Goranski i rasadnik Javnog preduzeća „Palić-Ludaš“, udahnuli su prirodu manifestaciji, ozelenili su i oplemenili prostor. Medijski sponzor je Yu eko radio i televizija, a promociji Biofesta je pomogla Reklamna agencija „OUR HOUSE“.

Pozdravljajući prisutne u ime domaćina, prof. dr Tomislav Sudarević, predsednik Upravnog odbora TERRA’S-a, je uputio čestitke Organik Kontrol Sistemu, prvoj ovlašćenoj organizaciji za kontrolu i sertifikaciju u Srbiji sa sedištem u Subotici, čiji su sertifikati validni i u Evropskoj uniji. Takođe, je veliki uspeh što se samo na jednoj panel diskusiji okupilo više od stotinu poljoprivrednika, polaznika TERRA’S-ove poznate Bioškole, zatim studenata i srednjoškolaca iz Bečeja, Bačke Topole, Novog Sada i drugih gradova Srbije, koji žele da se više upoznaju sa organskom proizvodnjom.

“Subotica je kolevka organske proizvodnje u Srbiji, gde su načinjeni prvi koraci još 1990. godine. Gradska uprava ne samo da podržava održavanje ovog festivala, nego i konkretnim merama daje svoj doprinos, i to kroz plasman organske hrane u vrtiće “Naša radost”. Sledeće na čemu će se raditi jeste razvijanje ideje o tome da zaštićeno područje oko Paličkog i Ludaškog jezera bude pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom.” – ovim rečima je, Modest Dulić, gradonačelnik Subotice, otvorio 9. BIOFEST, koji je na Otvorenom univerzitetu Subotica, održan 15. i 16. oktobra 2013. godine.

Skup je pozdravljen i od strane Emilije Stefanović, senior menadžera GIZ – ACCESS projekta Nemačke organizacije za tehničku sardnju, izrazivši veliko zadovoljstvo dugoročnom saradnjom sa Udruženjem TERRA’S kao pionirom u oblasti razvoja organskog sektora u Srbiji. Predstavljajući ACCESS projekat istakla je da je jedna od komponenti, mogućnost investiranja u Srbiju, a da najznačajniji rezultat predstavlja Nacionalni akcioni plan za razvoj organske proizvodnje urađen sa Republičkim Ministarstvom i svim relevantnim akterima ovog sektora. Prema njenim rečima, iako se još uvek čeka usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se pronašao okvir za usvajanje NAP-a, veliki broj aktivnosti iz ovog dokumenta su već u fazi implementacije zahvaljujući radu nevladinog sektora.

Ovogodišnji BIOFEST je naišao i na veliku podršku Kolping društva Srbije, koje je uvidelo potencijal razvoja organske proizvodnje u Vojvodini. Uz sredstva Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Nemačke, a zajedno sa Udruženjem TERRA’S i Otvorenim univerzitetom, krenulo se u podsticanje razvoja ovog sektora, kroz edukaciju i motivisanje poljoprivrednih proizvođača za prelazak na organsku proizvodnju. Projekat popularizacije bio-proizvodnje proširio se na još jedan poduhvat koji bi trebao da udruži poljoprivredne proizvođače, te ih podstakne da zajedničkim snagama istupaju na tržištu i postanu konkurentni, jer kako ideologija Kolping društva nalaže, ljudima je potreban podstrek da se okupe u zajednice, te pomognu sami sebi i jedni drugima, rekla je, Melinda Šipoš Tomić, direktorica Kolping društva Srbije.

Država partner ovogodišnjeg BIOFEST-a je Nemačka. Veliko interesovanje ove zemlje za saradnjom na balkanskom području pokazuje i prisustvo predstavnika firme “Bioland” iz Berlina.

Svečano otvaranje je bilo obogaćeno kulturno umetničkim programom mališana PU “Naša radost”, dok su predstavnici škole “Sveti Sava” recitovali pesmu “Zdrava hrana svakog dana”.

Dodela priznanja 

Na svečanom otvaranju dodeljena su priznanja. Za Bioproizvođača godine proglašen je Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, dok je Bioproizvod “Organic ajvar” proizvođača “Strela” doo Klajić iz Leskovca. Specijalno priznanje za medijsku popularizaciju značaja razvoja organske proizvodnje pripalo je marketing sektoru firme IMLEK a.d. sa “Bello organic” pričom koja je probudila organik tržište u našoj zemlji. Priznanje je uručeno, Srđanu Popoviću, regionalnom direktoru kompanije a.d. IMLEK.

Izložba organskih proizvoda 

U holu Otvorenog univerziteta, predstavilo se 16 izlagača iz cele Srbije i regiona, među kojima je najviše organskih farmera: Josip Mamužić iz Ljutova, Arpad Čikoš iz Totova Sela, Janoš Farago iz Oroma, Gligorije Stanimirov iz Nadalja, Gordane i Vojislava Šokšića iz Zrenjanina odakle dolazi i Poljoprivredno društvo Dušanke Dukić – distributer „Zdravo dobro“ poznate po kvalitetnoj organskoj jabuci.

DOO Repro trade Novi Sad predstavio se sa korn felksom, kukuruznim pahuljicama i čajnim pecivom, dok je štand Gradske uprave za privredu Novi Sad okupio 12 organskih proizvođača, među kojima je i Bio-farma „Vozar“, kao jedna od najpoznatijih u ovoj regiji. Sa nagrađenim „Organik ajvarom“ i drugim proizvodima, pre svega sušenim gljivama, predstavio se Centar za razvoj Jablaničko-pčinjskog okruga. Grgo Skenderović se potrudio da posetioci degustiraju ukusnu organsku čokoladu koja će se uskoro naći na domaćem tržištu, za kojom ne zaostaju već dokazano kvalitetni sokovi Zdravo organic doo Selenča. Jedan od najposećenijih štandova je bio Conimex trade iz Grabovaca, sa bio-proizvodima od aronije. Sa velikim asortimanom povrća se po prvi put na Biofestu predstavilo Poljoprivredno društvo Predraga Koluvija iz Stare Pazove, dok je Rendek eko gazdinstvo iz susedne Mađarske izlagalo džemove.

Izložba fotografija

Prema procenama organizatora, dvodnevni festival je okupio oko 800 učesnika i posetilaca koji su mogli da vide izuzetne fotografije Strahinje Babovića iz Subotice i Ante Vikića iz Osijeka čiji objektiv je ovekovečio prve zalogaje organske hrane mališana PU „Naša radost“ Subotica, kao i detalje sa bio-farmi u Ljutovu, Oromu i Totovu selu.

I panel diskusija: “(Da li je) organska poljoprivreda – razvojna šansa regiona”

Prva Panel diskusija na temu:  “(Da li) je organska poljoprivreda šansa našeg regiona”, izazvala je veliko interesovanje učesnika. Uvodničari su bili predstavnici resornih ministarstava iz Makedonije, Republike Srpske i Srbije, te gosti iz Mađarske i Hrvatske. Opširnije

II panel diskusija: “Značaj udruživanja za sigurniji plasman organskih proizvoda, te izazovi u odnosima proizvođač-distributer na domaćem i inostranom tržištu”

Druga panel diskusija na temu: “Značaj udruživanja za sigurniji plasman organskih proizvoda, te izazovi u odnosima proizvođač-distributer na domaćem i inostranom tržištu”, je održana 16. oktobra, pred oko 150 učesnika.

Promocija pilot projekta „Uspostavljanja prve organske kooperative u Srbiji“

Prvi dan na BIOFEST-u, 15. oktobar, je bio posvećen poljoprivrednicima, te se završio prezentovanjem dosadašnjih aktivnosti na realizaciji zajedničkog projekta Kolping Društva Srbije, Udruženja TERRA’S i Otvorenog univerziteta Subotica.

“Zdravlje na tanjiru”

Povodom 16. oktobra, Svetskog dana hrane, drugog dana BIOFEST-a, je održano predavanje na temu “Zdravlje na tanjiru” u organizaciji Udruženja TERRA’S i Zavoda za javno zdravlje Subotica uz učešće predstavnika PU “Naša radost” i kontrolne ovlašćene organizacije Organik Kontrol Sistem.

Dan otvorenih organskih farmi

Nepovoljni vremenski uslovi su uticali na promenu plana, tako da je „Dan otvorenih organskih farmi“ organizovan samo na Bio-farmi „Mamužić“ u Ljutovu.  O celokupnom procesu organske proizvodnje govorila je agronom, Mirjana Jovanović, dok je svoje iskustvo u skoro decenijskom radu u organskoj poljoprivredi sa posetiocima podelio vlasnik, Josip Mamužić. Zbog nemogućnosti obilaska njegovog imanja, Arpad Čikoš, iz Totova sela je došao na Otvoreni univerzitet gde je poljoprivrednicima odgovarao na pitanja posebno iz oblasti organskog povrtarstva, ali i plasmana robe. O kontroli i sertifikaciji ih je upoznao, agronom, Nenad Novaković, direktor OCS.

Galerija

Svečano otvaranje

Dodela priznanja i izložbe

I panel diskusija o šansi za razvoj

II panel diskusija o udruživanju

Promocija projekta o kooperativama

Radionica “Zdravlje na tanjiru”

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde