4. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2008

0
1584

U cilju promovisanja značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kao i razmene iskustava i uspostavljanja čvršće privredne saradnje u regionu, javila se potreba za održavanjem Međunarodnog festivala organskih proizvoda BIOFEST u Subotici, gradu oduvek otvorenom za nove i napredne ideje.
Subotica je svojevrsni centar odakle su od 1990. godine, zahvaljujući Udruženju TERRA’S, inicirani i realizovani najznačajniji projekti koji su pružili podstrek razvoju organske proizvodnje u Srbiji, a Subotica će ostati zapamćena i po tome što je dala prvi srpski organski proizvod. Formirana je prva nacionalna kuća za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje Organik Control System, dok je Bio-farma “Mamužić” iz Ljutova prva srpska organska farma sa međunarodnim sertifikatom.
BIOFEST je manifestacija koncipirana po modelu IFOAM-a, Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu, te iskustvu naprednih zemalja i članica Evropske unije, koja podrazumeva promociju i unapređenje razvoja organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda kroz stručna predavanja, prezentacije, degustacije, kulturno-umetnički program itd. Od 2005. godine, kada je održan prvi BIOFEST, učestvovalo je 50-tak izlagača iz 20-tak gradova naše zemlje i inostranstva: Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Italije, te oko 400 učesnika na raznim pratećim programima: poljoprivredni proizvođači, predstavnici ministarstava zemalja u okruženju, preduzetnici, predstavnici civilnih organizacija, naučno-istraživačkih institucija, zdravstvenih, turističkih organizacija, prerađivači, distributeri i potrošači organskih proizvoda.
Četvrti Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST je održan 6. i 7. novembra 2008. godine na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Udruženje TERRA’S je BIOFEST organizovalo pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grada Subotice, te uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nemačke organizacje za tehnološki razvoj GTZ i Otvorenog univerziteta iz Subotice. Akcenat ovogodišnjeg BIOFESTA je dat na organsku poljoprivredu u svetlu pridruživanja evropskoj porodici, te je slogan: “Organski put u Evropsku uniju”. S tim u vezi je održana Međunarodna konferencija na temu: “Stanje organske poljoprivrede u zemljama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji – da li smo na pravom putu?”.
Cilj ove Konferencije bio je da pruži odgovor na pitanje da li su zakonodavstva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije u oblasti organske proizvodnje hrane usklađena sa propisima Evropske unije u svetlu nove regulative EC 889/2008. i šta za njih znači primena ove nove regulative.
Skupu je prisustvovalo oko 100 učesnika iz 10 zemalja: Austrije, Holandije, Mađarske i Slovenije koje su već članice Evropske unije i 6 zemalja iz centralno – istočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Izlagači referata dali su preciznu sliku stanja dostignutog nivoa razvoja organskog sektora u datim zemljama i otvorili značajan broj pitanja na koja treba pružiti optimalan odgovor kako bi organski put u evropsko društvo bio što efikasniji.

Sumirajući iznete podatke i diskusije po pojedinim referatima, nedvosmisleno su
se nametnuli sledeći zaključci:

  • U poslednjih pet godina u svim zemljama centralno-istočne Evrope primetan je rast organskog sektora. U osnovi ohrabrujućih podataka nalazi se sve veća uključenost ministarstava za poljoprivredu koja osim zakonske regulative (u gotovo svim navedenim zemljama postoje zakoni o organskoj poljoprivredi, osim u Federalnom entitetu BiH) konkretnim podsticajima aktivno utiču na rezultate u povećanju ponude ove kategorije proizvoda na tržištima raznih zemalja. Svakako da uspeha ne bi bilo ni bez predanog rada svih učesnika u lancu ”od njive do trpeze”, pri čemu najveća pohvala ide na adresu proizvođača organskih proizvoda, kao i NVO-a koje su obavile pionirski posao i još uvek obavljaju značajan deo aktivnosti koji je usmeren na intenziviranje razvoja organske poljoprivrede u svojim zemljama.
  • I pored postignutih rezultata u rastu tražnje organskih proizvoda, potrebno je još intenzivnije informisati potrošače o prednostima ovih proizvoda, njihovoj dostupnosti i načinu prepoznavanja pri čemu bi ministarstva trebalo da imaju jednu od ključnih uloga.
  • Na strani ponude, programi kvalitetne obuke proizvođača koji podrazumevaju vrhunsko nastavno osoblje i praktičnu literaturu, razvoj savetodavne službe, primenu znanja na oglednim farmama, zakonsko uređenje uvoza, a time i dostupnosti potrebnih inputa za organsku proizvodnju (prvenstveno semena i preparata za zaštitu bilja), kao i organizovanje proizvođača u interesne tržišne grupe (u formi kooperativa ili klastera), uslov su značajnijeg porasta količine i kvaliteta organskih proizvoda.
  • Nova legislativa EU u domenu organske poljoprivrede koja će stupiti na snagu od početka 2009. godine, je spremno dočekana u zemljama koje nisu članice EU. U slučaju BiH, koja je u fazi usvajanja zakona o organskoj poljoprivredi, uvažiće se upravo novi propisi EU u ovoj oblasti.
  • Agro – ekološki program i aktivnosti unutar njega treba posmatrati kao odličnu šansu da se organskim farmerima omogući pristup finansijskim sredstvima za realizaciju takvih projekata koji su u direktnoj vezi sa samim osnovama organske proizvodnje. Činjenica da je izrada agro – ekoloških programa obaveza svih zemalja članica EU govori o njegovom značaju sama po sebi. Zemljama koje još nisu članice EU već sada stoje na raspolaganju određena sredstva u okviru IPA fonda te je potrebno što pre, učeći na iskustvu drugih zemalja (pre svega Slovenije), izraditi konkretne projekte koji bi se finansirali iz navedenog predpristupnog investicionog fonda.
  • Zajedničkim aktivnostima organa vlasti, civilnog sektora i obrazovnih institucija neophodno je  obezbediti permanentnu edukaciju u ovoj oblasti na svim nivoima, od obdaništa do visokoškolskih ustanova.

Organski put ka Evropskoj uniji je neizvesan jedino u pogledu vremenskog
trajanja, ali nema nikakvih sumnji da će se na njemu istrajati i da će
umrežavanjem svih učesnika cilj biti ostvaren.

A novo umrežavanje stiže sa sledećim 5. Međunarodnim festivalom organskih proizvoda BIOFEST 2009. Tada ćemo sigurno biti korak bliži ostvarivanju zacrtanog “Organskog puta u Evropsku uniju”.

Galerija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde