11. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2015.

0
1940

U znaku obležavanja 25 godina od osnivanja Udruženja TERRA’S, uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja i kolega, 15. oktobra, na Otvorenom univerzitetu Subotica svečano je otvoren 11. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2015.

Povodom jubileja na početku su uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su dali nemerljiv doprinos u uspešnom radu ovog udruženja: članovima Upravnog odbora: prof. dr Tomislavu Sudareviću, profesoru na Ekonomskom fakultetu, Nenadu Novakoviću, direktoru OCS-a i Snježani Mitrović, zatima stručnom saradniku i predevaču, Branislavi Pantelić, iz Poljoprivredne stručne službe Subotica, Peteru Kolatu iz Mađarske i Angelini Bertović, direktorici predizeća za reciklažu, Eco Fenix B Team.

Čestitajući nagrađenima u ime pokrovitelja 11. BIOFEST-a Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Lidija Aćimović, se osvrnula na zajednički rad, posebno na izradi prvog Zakona o organskoj proizvodnji u našoj zemlji pre petnaest godina. Među pokroviteljima i sufinansijerima ove manifestacije je i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a ispred grada domaćina skupu se obratio, Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za privredu. Naglasio je saradnju lokalne samouprave sa TERRA’S-om na donošenju Akcionog plana razvoja organske proizvodnje koji se uspešno sprovodi, a dokaz tome je i uskoro raspisivanje konkursa za, po prvi put, direktno sufinansiranje organskih proizvođača. Čestitajući jubilej, primetio je da retrospektiva aktivnosti od 1990. godine pokazuje prerastanje jednog udruženja u instituciju, a u njihovu stručnost i profesionalnost se uverio radeći na Akcionom planu. Gradske vlasti su to prepoznale i postaraće se da se ova institucija i dalje razvija.

Tradicionalno su dodeljena priznanja za “Bioproizvod i bioproizvođača godine”. Saši Vitoševiću, generalnom direktoru kompanije Global seed uručena je nagrada “Bioproizvod godine”, za organsko juneće meso koje dolazi sa njihove farme u Čurugu, odakle se od 2013. godine tržištu već isporučuje organsko mleko.

Uroš Vučurević, rukovodilac poljoprivredne proizvodnje preuzeo je nagradu ispred ovogodišnjeg dobitnika priznanja “Bioproizvođač godine”, a to je UNIVEREXPORT Novi Sad, koji je u svoj program distribucije uveo organske proizvode od domaćih i inostranih proizvođača, a na tržištu se pojavio i prvi njihov proizvod sa sopstvenih proizvodnih resursa – organsko hladno ceđeno suncokretovo ulje pod brendom ORGANA.

Ovogodišnja država partner BIOFEST-a je Crna gora. Tim povodom članice grupe „Zlatovez“ odseka za etno pevanje Muzičke škole iz Subotica otpevale su splet crnogorskih pesama.

I ovogodišnji BIOFEST je organizovalo Udruženje TERRA’S u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica, uz podršku Kolping društva Srbije, OEBS Misije u Srbiji, OCS-a i DDOR Novi Sad. Kao i proteklih godina, prijatelji manifestacije su: biofarme Mamžić, Čikoš i Farago, Bioteka, Eko Feniks B Team i rasadnik Džambula. Goranski rasadnik je ozelenio i uredio izložbeni prostor, a medijski sponzor je Yu eko radio i televizija, dok su u realizaciji programa učestvovali: Zavod za javno zdravlje Subotica, Predškolska privatna “Školica” i Hemijsko-tehnološka srednja škola.

 

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

„Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Evropi – SEEON“

15. oktobar 2015.

Ispred Udruženja TERRA’S, Međunarodnu konferenciju na temu „Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Evropi – SEEON“ je otvorila Jelena Ivović, predstavljajući SEEON mrežu, kao pozitivan primer udruživanja snaga u regionu. Prikazala korake osnivanja, razrade ideja i odluka o formalizovanju mreže u Udruženje koje je osnovano u Berlinu, po nemačkim zakonima.

 

I PANEL DISKUSIJA

„Regulisanje prodaje organskih proizvoda u različitim kanalima distribucije“

16. oktobar 2015.

Drugog dana BIOFEST-a, 16. oktobra, na Svetski dan hrane, održane su dve panel diskusije. Jedna od njih je bila na temu „Regulisanja prodaje organskih proizvoda u različitim kanalima distribucije“ i organizovali su je zajeno Zavod za javno zdravlje Subotice i Udruženje TERRA’S.

II PANEL DISKUSIJA

„Stop GMO – ekološki i ekonomski aspekti u poljoprivredi“

16. oktobar 2015.

Druga panel diskusija na temu: „Stop GMO – ekološki i ekonomski aspekti u poljoprivredi“ se pozabavila činjenicama i brojkama u vezi sa genetski modifikovanih organizama.

 

Izložba organskih proizvoda

Na izložbenoj manifestaciji učešće je uzelo petnaest izlagača organskih porizvoda. Najviše je svežeg organskog povrća, zatim jabuka, prerađevina od suncokreta, proizvoda od sira, ali i kozmetičkih preparata i organskog đubriva:

Izložba fotografija

Prema procenama organizatora, dvodnevni festival je okupio više od 600 učesnika i posetilaca koji su mogli da vide i izložbu fotografija o najznačajnijim aktivnostima Udruženja TERRA’S u proteklih 25 godina.

Dan otvorenih organskih farmi

Drugog dana BIOFEST-a, 16. oktobra, na Svetski dan hrane, tradicionalno je organizovana  poseta biofarmama “Čikoš” iz Totovog sela i “Farago” iz Oroma. Posetioci, mahom srednjoškolci i profesori Hemijsko-tehnološke škole, su u razgovoru sa proizvođačima upoznati sa prinicpima i metodama organske proizvodnje, načinu obrade, sredstvima zaštite u organskoj proizvodnji, putevima prodaje, kao i o značaju sveobuhvatnog ciklusa proizvodnje kako bi se maksimalno očuvala životna sredina. Farme su obišli i mališani  Predškolske ustanove “Školica”, kojima je preko kviza pogađanja, predstavljen značaj konzumiranja organske hrane i značaj očuvanja okoline i zdravlja ljudi.

Degustacija i prezentacija organske hrane

Jedan od ciljeva Biofesta kao jedne izuzetno posećene manifestacije, jeste da se prezentuju prednosti organske hrane i principi pravilne ishrane. Na popularnoj Organik trpezi a’la TERRA’S učenici Hemijsko-tehnološke škole su pomogli u prezentaciji nagrađene organske junetine, dok su budući kuvari pripremili štapiće od organskog brašna i mleka. Obeležavajući 16. oktobar, Svetski dan hrane, mališani Predškolske ustanove “Školica” su uz deljenje “organik doručka” posetiocima izložbe organskih proizvoda i svojim vršnjacima iz Predškolske ustanove “Naše nade”, upriličili i kratak program.

Galerija

Svečano otvaranje

Panel diskusije

Izložbe

Zakuska a’la TERRA’S

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde