Završna konferencija “Organskog mosta” u Selenči

0
1496

Polovinom juna završen je dvogodišnji projekat “Organic bridge-Organski most” između Srbije i Hrvatske finansijski podržan sa 85% od strane Evropske unije preko IPA programa HR 121. Na završnoj konferenciji u Selenči 4. juna 2019. godine prezentovani su rezultati ovog najvećeg prekograničnog projekta u regionu, u oblasti organske hrane.

O rezultatima sprovedenih aktivnosti govorili su predstavnici Grada Valpova, Tera Tehnopolis iz Osijeka i Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS). Ispred Udruženja TERRA’S iz Subotice rezultate je predstavio, koordinator projekta, Savo Duvnjak, koji je rekao da je osim od Evropske unije, podrška za realizaciju aktivnosti stigla i od Autonomne pokrajine Vojvodine sa 15%. Za celokupan projekat je bilo neophodno više od pola miliona evra, od čega je TERRA’S-u pripalo oko 37 hiljada.

U protekle dve godine organizovano je deset seminara na različite teme: od biljne i stočarske organske proizvodnje, prerade, kontrole i sertifikacije do upravljanja, distribucije i marketinga. Pohađalo ih je 150 učesnika, među kojima farmeri, prerađivači, distributeri, ali i studeti i srednjoškolci. Izdvojio bih i deset Organskih info dana održanih u Subotici, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Bečeju i Somboru. Bili su usmereni na edukaciju potrošača da prepozna znak i sertifikovani organski proizvod, ali i da se promoviše plasman lokalnih proizvođača, ističe Duvnjak i dodaje da su zajednička studijska putovanja u Austriju i učešće na 1. Međunarodnom eko festivalu u Valpovu doprinela razmeni iskustva i znanja između hrvatskih i srpskih organaca.

Sa vojvođanske strane, jedan od važnih rezultata je osnivanje istraživačkog centra upravo u Selenči čija je osnovna delatnost planiranje, organizovanje i realizacija teorijskih i primenjenih istraživanja, značajnih za razvoj organske proizvodnje, ali i za razvoj ruralnih sredina u Južno i Sevrnobačkom okrugu. Centar je opremljen laboratorijom, a ima i prostor za organizovanje skupova, edukaciju. Naslanja se na Farm inkubator COPS-a kroz koji već nekoliko godina prolaze organski proizvođači usavršavajući se, teorijski i praktično, a iskorištena je prilika da je obiđu i učesnici završne konferencije projekta “Organic Bridge”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde