ZARAD ZELENE BUDUĆNOSTI MENJAJMO SEBE I OKRENIMO SE PRAVIM VREDNOSTIMA

0
399

ZARAD ZELENE BUDUĆNOSTI MENJAJMO SEBE I OKRENIMO SE PRAVIM VREDNOSTIMA

17. MEĐUNARODNI FESTIVAL ORGANSKIH PROIZVODA BIOFEST 2021.

Organizovanjem Međunarodnog festivala organskih proizvoda BIOFEST po sedamnaesti put u kontinuitetu i u doba pandemije, Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica su pokazali svoju istrajnost i želju za širenjem ovog vida proizvodnje što i jeste cilj manifestacije održane 6. i 7. oktobra 2021. godine u Subotici. Nastala je sa ciljem da se promoviše organska poljoprivreda sa aspekta održivog razvoja i zdravlja ljudi.

Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te Grad Subotica, a manifestaciju podržavaju Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Evropska unija, Organik Control Sistem, Eco Fenix B Team i Agencija Panonreg.

Konferencija

Ovogodišnji akcenat je dat na Evropski i Zeleni plan za Zapadni Balkan, te je održana konferencija na temu: „Izgradnjom saradnje i udruživanjem znanja i resursa do razvoja organske proizvodnje za zelenu budućnost regiona” na kojoj su učestvovali i gosti iz Hrvatske i Republike Srpske, preko projekta Panona.net koji uz podršku Evropske unije sprovode Otvoreni univerzitet Subotica i Udruga Slap iz Osijeka.

Na otvaranju je, prof. dr Tomislav Sudarević, predsednik Upravnog odbora Udruženja TERRA’S podsetio na zajedničke projekte koji su doprineli utemeljivanju organske poljoprivrede u državama regiona. U ime grada domaćina, Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, se osvrnuo na ulogu Subotice na razvoj ovog vida poljoprivrede u Srbiji za šta je TERRA’S kao program Otvorenog univerziteta dobio najveće priznanje grada „Pro Urbe“. Istakao je značaj manifestacije za promociju organske proizvodnje koja je usmerena na zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine, što je veoma važno u vreme pandemije. Da je bitna saradnja i razmena iskustava, smatra i Dušanka Tegeltija, pomoćnica ministra za trgovinu Republike Srpske, koja se zahvalila Srbiji na pomoći u ovoj oblasti.

A koje aktivnosti naša zemlja preduzima izvestila je Jelena Milić, šef Službe za organsku proizvodnju u resornom ministarstvu. Aktuelan je rad na harmonizaciji propisa sa standardima Evropske unije, tako da će istovremeno doći do primene novih propisa. Proširena je tzv. Zelena lista sredstava za zaštitu bilja koja se mogu koristiti u organskoj proizvodnji, zatim su urađene izmene pravilnika kojima su se povećali podsticaji za organsku proizvodnju, kao i pravilnika o kontroli i sertifikaciji u oblasti proizvodnje vina, što do sada nije bilo uređeno.

O podsticajnim merama u Vojvodini govorio je, Mladen Petriš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu koji je podstakao da se prijavljuju na sve konkurse, a ne samo one koji su otvoreni za organske proizvođače. Naglasio je da su im vrata sekretarijata otvorena, jer im je cilj da imaju što više kvalitetnih prijava. Ove godine je otvoreno na desetine konkursa, ali je, po njegovim rečima, najviše zainteresovanih bilo za investicije u fizičku imovinu, te je najavio opredeljivanje mnogo više sredstava u narednom periodu.

Na kraju je spomenuo i značaj dokumenta kao što je Akcioni plan razvoja organske poljoprivrede do 2025. godine koji je izradio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu u saradnji sa stručnjacima TERRA’S-a i Otvorenog univerziteta Subotica čiju primenu će pratiti nedavno formirana Radna grupa za unapređenje mera podrške za razvoj organske proizvodnje u Vojvodini.

I Dragana Zec, zadužena za organsku proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, se zahvalila kolegama iz Srbije na pomoći, posebno u izradi zakonske regulative. Da su opredeljeni za brži razvoj pokazuje i to što je ovaj vid poljoprivrede našlo zapaženo mesto u ekspozeu premijera. Posebnu pažnju posvećuju edukaciji ne samo proizvođača, već i savetodavaca, distributera i novinara, a deo obuke su sproveli u Subotici i Novom Sadu. Značajna im je podrška stručnjaka Organic Control System, kuće za kontrolu i sertifikaciju, koja je otvorila prestavništvo u Banja Luci. Želja im je da na samom početku dobro informišu potrošače, te ih nauče kako se obeležava sertifikovani organski proizvod, a ne da ih obmanjuju i stavljaju znak jednakosti sa domaćim proizvodom.

Direktorica Udruge SLAP, Sonja Vuković, koja sa Otvorenim univerzitetom Subotica realizuje projekta „Panona.net“ u Hrvatskoj i Srbiji upoznala je učesnike konferencije sa jednim od najvažnijih dokumenata u novijoj istoriji, a to je Evropski zeleni plan (EZP) koji je na globalnom nivou najambiciozniji plan realizacije održivog razvoja i dostizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ona je istakla da niko sam ne može sprovesti ovaj plan, pa je potrebno zajedničko učenje i donošenje odluka i transfer znanja, ali i podela odgovornosti. Digitalizacija će biti ključni pokretač aktivnosti u ovim oblastima što se ogleda u njenom konceptu dvostruke tranzicije – zelene i digitalne. Takođe, je zaključila da treba koristiti postojeće modele i primere dobre prakse, koji se moraju prilagoditi vlastitim potrebama i ciljevima.

U EZP-u je, između ostalog, navedeno da će ekološka tranzicija za Evropu biti u potpunosti efikasna samo ako i zemlje, koje je neposredno okružuju, preduzmu mere za energetsku tranziciju. S tim u vezi su utvrđene smernice o „Zelenoj agendi za Zapadni Balkan“ potpisanoj u formi deklaracije u Sofiji krajem 2020. godine, a koja sadrži pet ključnih oblasti, od kojih je jedna cirkularna ekonomija, a organska proizvodnja nema alternativu u ovom dokumentu.

I Zagorka Marković, iz GIZ-a je najavila da će upravo za primenu Zelene agende ova Nemačka organzacija za međunarodnu saradnju izdvojiti budžet koji će biti usmeren na aktivnosti za nastavk razvoja organske proizvodnje, posebno u ovom post-kovid periodu koji nam dolazi. A podrška razvoju ovog vida proizvodnje u Srbiji GIZ je započeo još 2009. godine realizujući niz projekata sa udruženjima koa što su Srbija Organika, TERRA’S, VOK i drugima, a trenutno se sprovodi tzv. PSD projekat koji prati potrebe malih i srednjih preduzeća. Resorno ministarstvo su podržali u izradi brošure koja se bavi klasifikacijom sankcionih mera namenjene kućama za kontrolu i sertifikaciju, ali i analizu tržišne vrednosti organskih proizvoda u Srbiji što je izuzetno značajno za praćenje razvoja ove privredne delatnosti.

Direktor Organik Control Systema, Nenad Novaković, je mišljenja da se organska proizvodnja kao nit prožima kroz cirkularnu ekonomiju u Zelenoj agendi i da je jedino ona najrealnija u ovom dokumentu, jer je u skladu sa očuvanjem životne sredine, odnosno sa održivim razvojem. Istakao je da će biti važno kako će organski sektor odgovoriti na primenu Zelene agende i da treba voditi računa da „ne padne u ralje velikog biznisa“. Na kraju je zaključio da svi moramo raditi na sebi, promeniti razmišljanje o novcu i kapitalu, te se okrenuti novim vrednostima koji će činiti neku bolju „zelenu“ budućnost.

Seminari i studijske posete

Ovogodišnja manifestacija BIOFEST je u prvi plan postavila i edukaciju organskih proizvođača putem seminara na temu značaja brendiranja i marketinga, kao i mogućnosti koje pruža uvođenje turističkog sadržaja na održivost farme.

Tako je prvog dana, 6. oktobra, održan prvi seminar na temu: Značaj kreiranja brenda za pozicioniranje na tržištu organskih proizvoda”. U uvodu je, Nenad Novaković, direktor Organic Control System, rekao da stvaranje brenda izuzetno značjano u svakoj, pa i u oblasti organske proizvodnje i naveo osnovne postulate tzv. svesnog brendiranja navodeći, između ostalog, da je važno imati svoju istinu, verovati u nju i prenositi je drugima, zatim od skeptičnog potrošača stvoriti zastupnika, jer je to najbolja reklama. Takođe, je ukazao na to da svi, pa i organski proizvođači moraju stvarati saveze i povezivati se, a tako udruženi izgrađivati veze ne samo u svojoj zemlji na svim nivoima, već i sa drugima u regionu.

Iskustvo iz prakse je pretočila, Dragana Stojanović, poslovni konsultant koja je radila na brendiranju i marketingu organskih proizvoda “Olda Gpoup d.o.o.”. Koliko je to složen posao pokazuje njihovo skoro dvogodišnje angažovanje na smišljanju naziva i slogana, potom ambalaže, a na kraju posvećenost promociji preko medija, društvenih mreža itd. Pažljivo su išli korak po korak radeći swot analizu, a od koristi su im bili veliki sajmovi poput najvećeg u Nirnbergu u Nemačkoj, na koji su redovno odlazili. Svoju priču su ispričali na Internet strani na kojoj ne samo da promovišu svoje organske proizvode, već potencijalnim kupcima pružaju informacije o njihovom uticaju na zdravlje.

Da je udruživanje osnov za održivost malih eko-proizvođača pokazuje i primer iz Osijeka „E-Ceker“ kao kratke lance opskrbe, a predstavio ga je Juraj Bučević, napominjući da i posle više od pet godina nailaze na izazove. Prvo su privatno napravili bazu proizvođača, te njihove proizvode ponudili velikim hotelima, restoranima, ali je problem što poljoprivredna gazdinstva nisu u PDV-u. Međutim, radi se na regulisanju ove oblasti. E-Ceker funkcioniše tako što se dva puta sedmično na željenu adresu dostavljaju organski proizvodi ili na pijacam gdje imaju tezge. Na ovaj način se sporije i manje proda, ali se vremenom stiče poverenje u farmera, a oni imaju sigurnog kupca. U 90% slučajeva to su žene u dobi od 30 do 50 godina, te im ovakvi podacu daju smernice pri osmišljavanju promotivnih aktivnosti i izrade brenda. Ovo je jako dobar sistem prodaje i kada se zakonski reguliše biće od velike pomoći malim organskim gazdinstvima, ali i u skladu sa Zelenom agendom, zaključio je Juraj Bučević

Drugog dana, 7. oktobra, upriličena studijska poseta porodičnoj vinariji “Petra” na Paliću koja se bavi organskom proizvodnjom zasada vinove loze, a zahvaljujući zakonskom regulisanju u prilici su da njihova vina ponesu oznaku organski sertifikovanog proizvoda. Učesnici iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske nastavili su studijsku posetu na “Rokinom salašu” na Hajdukovu gde je održan seminar na temu: „Uvođenje turističkog sadržaja u cilju održivog ruralnog razvoja“. Mr Hulo Ištvan, biolog po struci i vlasnik je govorio o svom iskustvu na razvoju agro-etno turizma na Ludaškom jezeru. Ukazao na to da ovakvi slaši u ruralnom području treba što više približiti mladima što oni i čine organizujući različite kampove i festivale. I Slobodan Simić, upravnik Rrezervata prirode „Bara Zasavica“ u Sremskoj Mitrovici je polaznicima seminara prezentovao njegovo višedecenijsko iskustvo koje je usmereno na očuvanje biodiverziteta uz razvoj turizma. Važno je zainteresovati i zadržati turistu sa različitim zanimljivim sadržajima, biti jedinstven, obezbediti mu kontakt sa prirodom, a istovremeno mu pružiti udobnost.

Na kraju se Davor Garbac, iz Udruge Slap iz Osijeka, osvrnu na eko-sela kao najuspešniji model održivog razvoja i zaštite životne sredine. Predstavio je selo Findhorn u Škotskoj gde stanovnici vode računa pri izgradnji objekata, prečišćavanju otpadnih voda, o reciklaži i bave se organskom proizvodnjom. Selo za primer kako bi trebalo da se živi u skladu sa prirodom.

Izložba

Kako je osnovno usmerenje festivala jačanje kapaciteta organskih farmera i obezbeđivanje uslova za siguran plasman, i ove godine je organizovana izložba na kojoj su se predstavili organski proizvodi iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske. Na štandovima se mogla videti šarenolika ponuda –  od svežih proizvoda poput jabuka, luka, paprike, bundeve, šargarepe, pa sve do meda i raznih prerađevina –  sokova, testenina i namaza. Ono što je najvažnije farmeri poput Arpada Čikoša iz Totova sela, proširio je listu svojih kupaca kojima svakog petka dostavlja organske pakete na željenu adresu. I Nada Letić, organski proizvođač i predsednica Udruženja „Organski sad – Novi Sad“ je iskoristila priliku da promoviše distributivni centar koji su otvorili na Čeneju uz podršku Gradske uprave, a kojim se olakšava plasman robe 20-tak proizvođača sa ovog područja.

Medijska arhiva 17. BIOFEST 2021.

 1. https://vojvodjanski.com/tvsubotica/poljoprivreda/2021/10/06/otvoren-17-biofest
 2. https://www.youtube.com/watch?v=zRGzmo-sBQg&list=PLW8l7rX2YaXlx65FVKRCW61JSvdMl9Soh&index=4&t=1819s
 3. https://www.subotica.com/vesti/otvoren-17-biofest-festival-organskih-proizvoda-id42324.html
 4. https://www.subotica.com/vesti/pocinje-17-biofest-festival-organskih-proizvoda-id42310.html
 5. https://terras.org.rs/medunarodni-festival-organskih-proizvoda-17-biofest-od-6-do-7-oktobra-2021/
 6. https://www.youtube.com/watch?v=7ETwBW6DWac
 7. https://www.subotica.info/2021/10/05/17-medunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest
 8. https://www.subotica.info/2021/10/06/otvoren-17-medunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest
 9. https://suboticadanas.rs/17-biofest-okupio-organske-proizvodjace-iz-zemlje-i-regiona/
 10. https://naslovi.net/2021-10-06/subotica-com/otvoren-17-biofest-festival-organskih-proizvoda/29057170
 11. https://naslovi.net/2021-10-05/subotica-com/pocinje-17-biofest-festival-organskih-proizvoda/29048462
 12. https://gradsubotica.co.rs/u-subotici-poceo-medjunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest/
 13. https://www.agrotv.net/17-biofest-od-6-do-7-oktobra-2021/17-biofest-od-6-do-7-oktobra-2021-3/
 14. https://agrosmart.net/2021/10/01/medjunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest-6-i-7-oktobra-u-subotici/
 15. https://www.facebook.com/panona.net/posts/254711073212973/
 16. https://www.maglocistac.rs/subotica/medunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest-6-i-7-oktobra-u-subotici
 17. https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/u-subotici-poceo-medjunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest_1277918.html
 18. https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/u-subotici-poceo-medjunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest_1277918.html
 19. https://ekonec.wordpress.com/page/2/
 20. https://www.poljoprivrednik.net/6186-festival-biofest-u-subotici-6-i-7-oktobra
 21. https://www.agroklub.rs/sajmovi-desavanja/festival-organskih-proizvoda-biofest-u-subotici-od-5-do-8-oktobra/69164/
 22. https://www.vesti.rs/Subotica/U-Subotici-poceo-Medjunarodni-festival-organskih-proizvoda-Biofest.html
 23. https://www.nasemesto.rs/2021/10/07/organska-proizvodnja-u-vojvodini-do-8-000-hektara-preovladava-povrtarstvo/
 24. https://www.agrofin.rs/vesti/organska-proizvodnja-u-vojvodini-do-8-000-hektara-preovladava-povrtarstvo/
 25. https://pannonrtv.com/tv/pannon-gazda/pannon-gazda-20211008
 26. https://www.noviradiosombor.com/vesti/prva-vest/item/5892-u-subotici-se-od-6-d0-7-septembra-odrzava-17-biofest-festival-organske-hrane

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde