Zadrugarstvo je solidarnost i jednakost

0
1351

I osmi po redu seminar koji je Udruženje TERRA’S organizovalo u utorak, 26. februara 2019. godine u sklopu projekta “Organic Bridge-Organski most“, bilo je u znaku želje organskih proizvođača da što pre osnuju Zadrugu pod nazivom TERRA ORGANIKA. Tim povodom je koordinator projekta, Snježana Mitrović, u uvodu informisala polaznike da je uspostavljen kontakt sa Zadružnim savezom Vojvodine koji će im izaći u susret i pomoći u pribavljanju dokumentacije neophodne da se zadruga i formalno-pravno registruje. Naglasila je činjenicu da je ideja o udruživanju potekla od desetak organskih proizvođača iz Subotice, Ljutova, Oroma, Totova Sela, Temerina, Stare Moravice, Pačira i Njegoševa, koji su shvatili da samo tako mogu opstati. Projekat “Organic Bridge-Organski most” koji Udruženje TERRA’S sprovodi preko IPA EU programa Hrvatska-Srbija, je bio prilika i osnova za realizaciju ovakve jedne ideje.

S tim u vezi je na seminar pozvana dipl. pravnik, Mirjana Kajganić – Majstorović, Savetnik za pravne poslove u Zadružnom savezu Vojvodine, koja je održala predavanje u vezi osnova Zakona o zadrugama. Istakla je da zdrugarstvo znači jednakost i solidarnost, te ukazala na pravne akte u vezi samog osnivanja. Takođe, je u interaktivnoj komunikaciji odgovarala na pitanja poljoprivrednika koji su bili zainteresovani da saznaju može li zadruga otkupljivati i plasirati njihovu robu na inostrano tržište, čija je imovaina ukoliko je steknu preko projekata uz podršku države, može li zadruga aplicirati na konkurse EU i sl. Bili su prijatno iznenađeni kompetentnosti predavača, te je većina prihvatila da se celokupan proces osnivanja organske poljoprivredne zadruge prepusti stručnom timu Zadružnog saveza Vojvodine. Takođe, su izrazili želju da se učlane u ovaj Savez, jer će im posebno u prvim godinama rada, trebati njihove konsultantske usluge.

Predavanja su upotpunjena i drugim temama iz oblasti organske proizvodnje i prerade (voćarstvo, vinogradarstvo itd.) predavača dipl. ing. agronoma Mirjane Jovanović Dragojlović i dipl. tehnologa Bojane Lendvaji Vignjević.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde