Više od 150 učesnika na deset seminara

0
1763

U četvrtak, 13. juna 2019. godine, održan je poslednji, deseti seminar Udruženja TERRA’S na temu organske proizvodnje u sklopu projekta “Organic Bridge-Organski most“. U pitanju je dvogodišnji IPA prekogranični program Hrvatska – Srbija, započet polovinom 2017. a završava se sutra, 14. juna. Poslednjoj obuci većinom su prisustvovali farmeri i korisnici usluga „Subotičke pijace“. S tim u vezi ih je koordinator, Savo Duvnjak, upoznao sa aktivnostima projekta koji su sa srpske strane sproveli TERRA’S i Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a sa hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka. Osim od Evropske unije, TERRA’S-u i COPS-u je finansijska podrška pružena i od Autonomne pokrajine Vojvodine.

Dipl. Agronom, Nenad Novaković, direktor Organic Control Systema, skrenuo je pažnju na važnost kontrole i označavanja proizvoda. Osim o organskoj, bilo je reči o mogućnosti sertifikacije “garantovano domaće” za poljoprivrednike koji svoje proizvode prodaju na pijacama.

Inače, seminarima su obuhvaćene različite teme: od biljne i stočarske organske proizvodnje, prerade, kontrole i sertifikacije do upravljanja, distribucije, marketinga i turizma o čemu su ih informisali eminentni stručnjaci iz ove oblasti, a ovoga puta dipl. agronom Mirjana Jovanović Dragojlović i dipl. tehnolog, Bojana Lendvaji Vignjević. Obuku je prošlo više od 150 učesnika, među kojima farmeri, prerađivači, distributeri, ali i studeti i srednjoškolci iz Južno i Severnobačkog okruga, ali je bilo omogućeno i zainteresovanim iz drugih delova Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde