Uvodna konferencija u Valpovu

0
1265

U Valpovu je 7. jula 2017. godine održana uvodna konferencija za projekt prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija pod nazivom „Organski most“. Na konferenciji su predstavljene projektne aktivnosti kojima će se doprinijeti održivom razvoju, te daljem unapređenju organske poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj i Južno i Sjevernobačkom okrugu, kojima se stvaraju preduslovi za razvoj ovog vida proizvodnje, jačanje kompetencija poljoprivrednih gazdinstava, pružanje podrške postojećim i potencijalnim organskim proizvođačima, razvoj lokalnog tržišta i sl. Nosilac projekta je Grad Valpovo, dok su, osim Udruženja TERRA’S Subotica, ostali projektni partneri: Centar za organsku proizvodnju iz Selenče i Tere Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka. Na konferenciji su učestvovali članovi i vlasnici porodičnih poljoprivrednih gazdinstava iz okoline Valpova, predstavnici javnog i privatnog sektora, medija.

Planirano je da se u u naselju Ivanovci u Valpovu, uspostavi centar za ekološku proizvodnju s edukacijsko-proizvodnim poligonima za proizvodnju i preradu voća i povrća, te oglednim zasadom šljive “valpovke” – autohtone sorte. Organizovaće se edukacije i savetovanja proizvođača kako bi unapredili proizvodnju, uveli inovacije u preradu voća i povrća, izveštili se u prodaji i marketingu… Predviđeno je, između ostalog, i studijsko putovanje za organske poljoprivrednike s posetom udruženju “Bio Austrija” koje okuplja preko 10.000 proizvođača, na koje će ići i proizvođači iz Srbije.

Tokom dve godine trajanja projekta, radiće se na unapređenju kompetencija organskih proizvođača Osiječko-baranjske županije i Vojvodine kroz kreirane treninge. Uz to, napraviće se razvojno-istraživačke institucije kako bi se znanje implementiralo u praksi. Cilj je da se unapredi tržišna pozicija proizvođača. Bez sumnje, zna se proizvoditi, ali nije razvijeno tržište, čak ni lokalno, a to je preduslov za sve. Stoga će, pored Centra za ekološku poljoprivredu u Valpovu, biti uspostavljen i centar za koordinaciju i transfer primenjenjih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi u Selenči.

Kao administrator projekta, Snježana Mitrović, je prezentovala planirane projektne aktivnosti Udruženja TERRA’S Subotica.

Medijska arhiva:

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde