Studijsko putovanje “organaca” u Beč

0
1409

Preko  projekta “Organic Bridge – Organski most” podržanog od strane Evropske unije (Intereg IPA prekogranične saranje programa Hrvatske i Srbije), Grad Valpovo i Centar za organsku proizvodnju Selenča organizovali su od 3. do 5. maja 2018. godine studijsko putovanje u Beč, zajedno sa partnerima Udruženjem TERRA’S iz Subotice i Tera Tehnopolis iz Osijeka. Više od sedamdeset organskih farmera, proizvođača i distributera, kao i predstavnika lokalnih samouprava iz Srbije i Hrvatske upoznali su se sa iskustvom austrijskih organskih gazdinstava i zakonskim propisima u EU.

Najinteresantnija je bila poseta porodičnoj organskoj farmi “Adamah” nadomak Beča na kojoj se gaji povrće i žitarice na otvorenom i u plastenicima na oko 160 ha. Stalno zaposlenih je samo dvanaest, a ostalo su sezonski radnici iz Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Robu kao bio-korpe dostavljaju na kućne adrese u krugu od oko 300 km, ali nabavljaju i iz drugih država posebno organsko južno voće. Vode računa i o “ekološkom otisku”, te naručuju proizvode koji se dovoze brodom, a ne nekim drugim prevoznim sredstvima koja zagadjuju vazduh. U sklopu farme je prodavnica i restoran, što doprinosi održivosti farme.

Bila je upriličena i kratka poseta manjoj organskoj pijaci u centru Beča, na kojoj je osim kupovine različitih proizvoda, moguće odmoriti se uz degustaciju hrane i pića.

Više o studijskoj poseti Beču:

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde