Šta je organski proizvod?

Organski proizvod: kvalitetna i bezbedna namirnica iz održive proizvodnje

Obradivo zemljište je najveće prirodno bogatstvo svake nacije. Zemljište obezbeđuje hranljive materije za biljke. Organske materije u vidu humusa i na milijarde mikroorganizama čine zemljište živim i sposobnim da se prirodno regeneriše kroz dugi vremenski period, te da obezbedi sve hranljive materije, makro i mikroelemente za potrebe biljaka.

Savremena poljoprivreda koja koristi sintetička hemijska jedinjenja, za đubrenje i zaštitu bilja, remeti harmonični život zemljišta, a načinom obrade kvari se struktura podložna raznim vrstama erozije (vetar, voda, sunce).

Nasuprot tome, organska proizvodnja obezbeđuje harmonično upravljanje hranljivim materijama, a rezultat je ukusan, zdrav ORGANSKI PROIZVOD visoke hranljive vrednosti, bogat makro i mikroelementima, te vitaminima. Zbog toga, redovno konzumiranje organskih proizvoda doprinosi očuvanju i unapređenju zdravlja i sprečavanju nastanka bolesti.

Znači, ORGANSKI PROIZVOD je rezultat organske proizvodnje koja se odvija uz primenu agrotehničkih mera koje isključuju upotrebu sintetičko – hemijskih sredstava.

Nazivi: organski = bio = eko proizvod

Nazivi „organski“, „biološki“ i „ekološki“ su sinonimi za označavanje proizvoda dobijenih po metodama organske proizvodnje. Svaka zemlja opredeljuje se za jedan od naziva ili skraćenicu koja se koristi u praksi.

U Mađarskoj, Hrvatskoj, španiji, Danskoj i švedskoj koristi se izraz ekološki proizvod. Velika Britanija, USA, Australija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija u zakonskoj regulativi i praksi koriste naziv organski proizvod.

Termin biološki proizvod upotrebljava se u Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Italiji, Portugaliji i Grčkoj.

Oznakom „Demeter” obeležen je biodinamički proizvod pri čijoj se proizvodnji osim metoda organske proizvodnje koriste i biodinamički preparati i uzimaju u obzir kosmički uticaji.

U našoj zemlji je prihvaćen termin organski, ali mogu se upotrebiti i nazivi ekološki ili biološki za sertifikovani proizvod iz organske proizvodnje.