Srbija će među prvima na Zapadnom Balkanu dobiti Zakon o klimatskim promenama

0
687
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predstavila je 16. marta 2021. godine u Skupštini Srbije Predlog zakona o klimatskim promenama, ističući da će, ukoliko ga poslanici usvoje, Srbija biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana, koja će usvojiti ovakav akt.
–  Ovim zakonom pokazujemo da su pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena visoko na lestvici prioriteta Vlade i da je Srbija snažno opredeljena da svoj budući privredni rast i razvoj bazira na inovacijama, zelenoj energiji i otvaranju novih, zelenih radnih mesta – poručila je ministarka.
Govoreći o benefitima ovog akta, Vujović je istakla da će doprineti da se uspostavi sistem za ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, povećaće otpornost društva na negativne efekte klimatskih promena, a posebno pojedinih sektora poput zdravstva, vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.
Prema njenim rečima, Zakon će dati osnov za plansko prilagođavanje relevantnih sektora na izmenjene klimatske uslove, uspostaviće mehanizme za izveštavanje, i što je vrlo značajno, imaće pozitivan uticaj na privredni rast i konkurentnost, privlačenje investicija, posebno u skladu sa standardima i zahtevima EU tržišta.
– Promena klime je problem čitave planete, ali i svakog građanina Srbije. Zato će ovaj zakon, po usvajanju, biti naš prvi korak u odlučnoj borbi protiv klimatskih promena. Naša je obaveza da sačuvamo zemlju za buduće generacije i našu decu. Zato pozivam poslanike da prepoznaju značaj ovog zakona i svojim glasom podrže njegovo usvajanje – poručila je ministarka Vujović.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde