Recepti

Čorba od žitnih pahuljica

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kašike ječmenih pahuljica
  • 2 kašike raženih pahuljica
  • 2 kašike ovsenih pahuljica
  • 2 kašike heljde u zrnu
  • 2 kašike sočiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika hladnoceđenog ulja
  • lovorov list
  • majčina dušica
  • morska so
  • biber

Pripremanje:

Sitno isečen crni luk dinstati na hladnoceđenom ulju. Nasuti litar vode, dodati sočivo i heljdu i kuvati na tihoj vatri 30 minuta. Pri kraju kuvanja dodati pahuljice, lovorov list i začine. Čorbu služiti uz zapečenu krišku integralnog hleba.

 

Supa od kukuruza

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 mesnata žuta ili crvena paprika
  • 300 g slatkog kukuruza
  • 1 kašika sojinog brašna
  • 1 pavlaka
  • 2 kašike hladnoceđenog ulja
  • 1 kašičica bio-začina
  • tucana ljuta paprika
  • biber

Pripremanje:

Sitno iseckan crni luk i papriku izdinstati na hladnoceđenom ulju. Naliti litru i po vode i dodati kukuruz. Supu kuvati na tihoj vatri 20 minuta poklopljeno. Pri kraju kuvanja dodati izmućenu pavlaku sa sojinim brašnom. Supu začiniti biozačinom, biberom i tucanom paprikom.

 

Proja sa prazilukom i tofu sirom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,5 kg praziluka
  • 200 g dimljenog tofu sira
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 150 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašike tamari soja sosa
  • 1 kašika hladnoceđenog ulja
  • 0,3 l kisele vode
  • 1 kašičica susama
  • morska so

Pripremanje:

Sitno iseckani praziluk izdinstati na hladnoceđenom ulju, skinuti sa vatre i dodati ostale sastojke. Masu naliti u podmazanu posudu za pečenje, posuti susamom i peći 30 minuta na 200°C.

 

Zeljanica sa pečurkama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,5 kg tankih kora za pitu
  • 0,5 kg spanaća (blitve ili koprive)
  • 300 g pečuraka
  • 250 g tofu sira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 pavlaka
  • 3 jaja
  • 3 kašike hladnoceđenog ulja
  • 1 kašičica bio-začina
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 dl kisele vode

Pripremanje:

Sitno iseckani crni luk i pečurke izdinstati na hladnoceđenom ulju. Skinuti sa vatre i dodati obareni spanać iseckan na rezance, izrendani tofu sir, sitno iseckan beli luk, pavlaku, 2 jaja, kiselu vodu, bio-začin i bosiljak. U podmazanoj tepsiji slagati red kora i red fila, sve dok ima materijala. Gornji red kora premazati razmućenim jajetom i peći 30 minuta na 200°C.

 

Pikantno varivo

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 šolje mladog graška
  • 1 šolja heljde
  • 200 g tofu sira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašike hladnoceđenog ulja
  • 1 kašičica bio-začina
  • morska so

Pripremanje:

Potopiti heljdu uveče da nabubri. Sitno iseckani crni i beli luk dinstati na hladnoceđenom ulju sa izrendanim tofu sirom par minuta. Dodati heljdu i grašak, potom naliti vodu da pokrije masu i kuvati na tihoj vatri 30 minuta. Pri kraju kuvanja jelu dodati bio-začin i morsku so.

 

Dinstano pšenično meso „seitan“

Sastojci (za 4 osobe):

  • 300 g sirovog seitana
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 1 mesnata crvena ili žuta paprika
  • 2 paradajza
  • 1 kašika tamari soja sosa
  • 2 kašike hladnoceđenog ulja
  • 1 kašičica bio-začina
  • tucana ljuta paprika
  • đumbir u prahu

Pripremanje:

Seitan isečen na tanke šnicle politi sa tamari soja sosom i ostaviti da odstoji 30 minuta. U tiganj sa uljem ređati crni luk isečen na kolutiće, papriku isečenu na kocke, seitan, te na njega poređati oljušten i iseckan paradajz na kriške, posuti sa sitno iseckanim belim lukom i bio-začinom. Tiganj poklopiti i masu dinstati na umerenoj vatri 15 minuta. Po potrebi dodavati malo vode i na kraju jelo začiniti tucanom paprikom i đumbirom.

 

Musaka od boranije

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g boranije
  • 200 g ječma
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašika susama
  • 2 kašike bio-začina
  • 1 kašika hladnoceđenog ulja
  • peršunov list

Pripremanje:

Obariti boraniju, a ječam skuvati zasebno sa bio-začinom 30 minuta. U namazanu posudu za pečenje ređati red boranije, red ječma, u sredini susam i lišće peršuna, pa ponovo ječam i boraniju. Jelo odozgo posipati sitno iseckanim belim lukom i kratko zapeći u rerni.

 

Salata od rezanaca

Sastojci (za 4 osobe):

  • 400 g integralne testenine
  • 1 šargarepa
  • 1 krastavac
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika tamari soja sosa
  • 1 struk celera

Pripremanje:

Skuvati rezance na uobičajeni način, ocediti i pomešati ih sa presnim ili obarenim povrćem i na kraju dodati tamari soja sos i isečeni list celera.

 

Vitaminska salata

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 šargarepa
  • 1 cvekla
  • 2 jabuke
  • 250 g kuvanog mladog kukuruza
  • 100 g kikirikija
  • 1 limun

Pripremanje:

Očistiti i izrendati povrće i jabuke, dodati kukuruz i kikiriki, iscediti limun i salatu dobro izmešati.

 

Puding od prosa

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g prosa
  • 2 kašike meda ili maltexa
  • 5 kašika sojinog mleka u prahu
  • 1 pavlaka
  • 2 vanilin šećera
  • cimet

Pripremanje:

Oprani proso skuvati u litri vode, poklopljeno na umerenoj vatri 50 minuta. Skuvan proso skloniti sa vatre, dodati sojino mleko u prahu, med, pavlaku i vanilin šećer. Po želji mogu se dodati iseckane jabuke i suvo grožđe. Masu dobro izmešati, pa vaditi u činijice. Puding posuti cimetom i služiti hladno.

 

Integralne palačinke sa jabukama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kašike mekinja
  • 2 kašike ječmenih pahuljica
  • 3 kašike integralnog heljdinog brašna
  • 1 jaje
  • 0,5 kesice praška za pecivo
  • 1 kašika žutog šećera
  • 4 jabuke
  • 1 kašičica suvog grožđa
  • 2 kašike hladnoceđenog ulja
  • kisela voda po potrebi
  • cimet

Pripremanje:

U izlupano jaje dodati mekinje, ječmene pahuljice, heljdino brašno, prašak za pecivo i žuti šećer. Kiselu vodu dodati u količni da se dobije ujednačeno ređe testo. Palačinke peći na uobičajeni način. Neoljušetne jabuke ispeći u rerni. Ohlađene jabuke izgnječiti, dodati suvo grožđe i cimet. Ovim nadevom filovati palačinke.

 

Bio-kuglice

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 kašika ovsenih pahuljica
  • 6 kašika susama
  • 4 kašike mlevenog badema
  • 2 kašike meda ili maltexa
  • 100 g kokosovog brašna ili rogača

Pripremanje:

Sastojke staviti u suvu šerpu i na blagoj vatri mešati dok smesa ne dobije zlatno-žutu boju. Skinuti sa vatre, dodati med i sve dobro promešati. Od mase praviti kuglice i valjati ih u kokosovo brašno ili rogač.