Projekat “Organic Bridge – Organski most”

0
1443

Projekat “Organic Bridge – Organski most” se realizuje u okviru Interreg – IPA prekograničnog programa Hrvatska-Srbija, u oblasti „Unapređenje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja“. Doprineće rešavanju zajedničkih problema u oblasti organske proizvodnje i uopšte poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno unapređenju ekonomskih i socijalnih uslova za život i privrednu delatnost u ovom regionu. Pitanja kojih se dotiče projekat su nizak izvoz poljoprivrednih i prehrambenih organskih proizvoda, nedostatak efikasne podrške proizvođačima organske hrane, slaba povezanost proizvođača sa istraživačkim institucijama, nizak nivo transfera znanja, inovacija i rezultata istraživanja u organskoj proizvodnji i pratećim industrijama.

Sa srpske strane učesnici su Udruženje TERRA’S iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a sa hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka. Projekat vredan oko pola milona evra je najveći u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope. Evropska unija ga je podržala sa 85% kako bi se kroz unapređenje te vrste poljoprivrede podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda, poboljšao život u ruralnim područjima i smanjio negativni trend napuštanja sela.

Za sprovođenje aktivnosti ovog projekta na području Vojvodine, posebno Severnobačkog okruga, Udruženje TERRA’S je dobilo oko 35 hiljade evra. Tokom dve godine je planirano da se održi deset Info dana u Subotici, Novom Sadu, Bečeju, Sremskim Karlovcima i Somboru. Promocija podrazumeva upoznavanje potrošača sa znakom sertifikovanog organskog proizvoda, predstaviće se organski farmeri i distributeri, deliće se informativno-edukativni lifleti sa podacima o značaju konzumiranja organske hrane koju će moći i da degustiraju. Cilj je da se ojača kapacitet malog organskog proizvođača, a  posebna pažnja će biti posvećena poljoprivrednicima koji su već u procesu organske proizvodnje, te će za njih biti organizovane obuke. Naravno da će i svi ostali zainteresovani moći da učestvuju. Predviđeno je deset radionica na sledeće teme: organska poljoprivreda, standardi u organskoj proizvodnji, prerada, kontrola i sertifikacija, menadžment i marketing, zatim organska proizvodnja povrća, voćarstva i vinogradarstva, ratarstva i stočarstva.

Jedan od rezultata koji se projektom želi postići jeste da se organski proizvođači iz regiona upoznaju sa iskustvima farmera u državama gde je ovaj vid proizvodnje mnogo razvijeniji, poput Austrije. Predviđen je i odlazak vojvođanskih organskih farmera Hrvatskoj u naselje Ivanovci, gde će opština Valpovo uspostaviti centar za ekološku proizvodnju i preradu voća i povrća, te oglednim zasadom šljive “valpovke” – autohtone sorte.

Projekat “Organski most” traje 24 meseca, od 15. juna 2017. do 15. juna 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde