Organsko povrtarstvo u svakoj bašti

0
1791

Obuka koja se realizuje preko projekta “Organski most“ koju Udruženje TERRA’S sprovodi preko IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, pre svega je namenjena poljoprivrednicima koji su već u prelaznom periodu ili imaju status organskog proizvođača. Međutim, sezona je u punom jeku, te manji broj njih može prisustvovati, tako da su na ovaj seminar pozvani i oni koji u svom dvorištu uzgajaju povrće ili voće, bilo da je na otvorenom ili u plastenicima.

Koordinatorka, Snježana Mitrović, ih je na početku informisala o glavnim ciljevima projekta, te ih obavestila da će biti organizovano još seminarana na različite teme iz organske proizvodnje do polovine naredne godine, a planiran je i odlazak u na studijsko putovanje u Hrvatsku da se upoznamo sa njihovim iskustvom, imajući u vidu da je u pitanju članica Evropske unije.

Dipl. ing. agronom, Mirjana Jovanović Dragojlović, ih je podstakla na proizvodnju povrća bilo da je na otvorenom ili zatvorenom prostoru, te naglasila da je za sertifikaciju baštenske proizvodnje od velike važnosti lokacija parcele i na kojoj je udaljenosti od suseda.  Dipl. tehnolog, Bojana Lendvaji Vignjević, ih je upoznala sa standardima u organskoj proizvodnji kod nas, a koji su usklađeni i sa EU. Ukazala je na to da se ni jedan proizvod bez validnog sertifikata izdatog od strane ovlašćene i akreditovane organizacije ne smatra organskim, bez obzira na pridržavanje metoda ovog načina proizvodnje. O označavanju organskih proizvoda i stanju na domaćem tržištu, predavanje je održala prof. dr Tereza Horvat Skenderović.

Susret je iskorišćen da se prodiskutuje i o predlozima o podsticajima organskim proizvođačima koji će se resornom ministarstvu dostaviti do kraja septembra. S tim u vezi je dobridošlo iskustvo i praksa predstavnika OCS-a koji su prisustvovali skupu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde