Organski karavan u Novom Sadu

0
1670

Nakon Subotice i Bečeja, u sredu 14. marta 2018. godine, organski karavan se zaustavio u Novom Sadu gde je u prodavnici “Zdravologija” na adresi Bulevar Kralja Petra I broj 73, održan Info dan. Kupci i potencijalni potrošači uživali su u jelima spravljenim od organskih sirovina, koje su zalivali čajem od koprive, hajdučke trave i nane. Svi su komentarisali razliku, odnosno punoću i ukus salate pripremljene od cvekle, jabuke i mrkve prelivene limunovim sokom.

O ciljevima organizatora Organskog info dana koji se sprovodi u okviru projekta “Organski most” Srbije i Hrvatske podržanog od strane Evropske unije, govorila je koordinator, Snježana Mitrović. Naglasila je da im je važno ojačavanje kapaciteta farmera i njihovo povezivanje sa distributerima da bi organski proizvod što pre prodali. Sa druge strane edukacija kupaca kako da prepoznaju znak koji garantuje da je u pitanju organski proizvod. Ako ga plaća skuplje, da je siguran šta kupuje. Naglasila je da se polako razvija domaće tržište i da većina proizvođača svoju robu plasira u Srbiji.

Vlasnica “Zdravologije”, Ivana Mršić, je istakla da joj je drago što su mladi roditelji česti kupci oragnskih proizvoda, što znači da vode računa o svom potomstvu. Takođe, je mišljenja da se mnogo više mora raditi na razvoju tržišta kod nas. Osim u “Zdravologiji” bogata ponuda organske hrane je i u prodavnici “Gea Organik” na Limanu u Narodnog fronta 22, kao i na raznim manifestacijama poput “Organske ulice” na Ribljoj pijaci ili na Spensu.

Već se obavljaju pripreme za nastavak karavana, jer se planira organizovanje još devet Info dana po Vojvodini do polovine iduće godine, kada se završava projekat “Organski most” sa čije srpske strane su Udruženje TERRA’S iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a sa hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka. Cilj je da se kroz unapređenje ove vrste poljoprivrede podstakne privredne i preduzetničke aktivnosti, razvije tržište organskih proizvoda, poboljša život u ruralnim područjima i smanji negativni trend napuštanja sela.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde