Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoj Srbije

0
1646

Projekat: “Organska proizvodnja – održivi razvoj”

15. avgust 2014.

                                             

organska-proizvodnja-u-funkciji-odrzivog-razvoj-srbije

 

Udruženje TERRA’S je započelo sa realizacijom projekta “Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije“  koji podržava program SENSE, a sprovodi ga Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Savremeni svet je suočen sa zajedničkom odgovornošću i nužnošću za usklađivanjem potreba ljudi i kapaciteta prirode, te je u obavezi da očuva resurse i za buduće generacije. Intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, koja ima negativan efekat na životnu sredinu, neophodno je zameniti sa proizvodnjom koja ne narušava ravnotežu u agroekosistemu, a istovremeno obezbeđuje proizvodnju kvalitetne hrane.

U prilog tome ide i činjenica da je EU prošle godine izvršila reformu politike prema poljoprivredi, uspostavljanjem prioriteta za poboljšanje – okretanje ka zelenoj poljoprivredi, podsticanje istraživanja i inovacija, efikasnije korišćenje resursa i bolje očuvanje ekosistema. Slogan reforme glasi ”Zelenija i pravednija zajednička poljoprivredna politika“, što upravo pokazuje da je glavni cilj reforme podizanje svesti o boljoj zaštiti životne sredine i resursa, kao i o efikasnijoj distribuciji pomoći poljoprivrednim porodičnim gazdinstvima. Osim toga, ulaskom Srbije u EU biće neophodno intenzivirati razvoj organske poljoprivrede, kako kroz usvajanje strateških dokumenata, tako i kroz povećanje površina koje su pod organskom proizvodnjom.

Na strategiji Republike Srbije u ovom sektoru se radi od 2009. kada je izrađen prvi akcioni plan, uz podršku nemačke organizacije GTZ. Nažalost, od tada do sada nije usvojen ni taj prvi dokument kao ni kasniji njegovi revidirani nacrti. Za sada postoji nacrt i strategija na kojima su radili eminentni stručnjaci, a ovaj projekat treba da rezultira usvajanjem ovog važnog dokumenta za sektor organske proizvodnje u Srbiji: Nacionalnog akcionog plana koji će usmeriti aktivnosti ka boljem i organizovanijem pristupu u unapređivanju organske proizvodnje. Posebno ako se uzme u obzir ogromne prirodne resurse sa kojima Srbija raspolaže i koji su veliki potencijal za intezivniji razvoj ove grane poljoprivrede čiji su proizvodi iz godine u godinu sve traženiji na svetskom tržištu.

Kroz ovaj projekat se nastoji doprineti izradi i usvajanju Nacionalnog akcionog plana za razvoj organske proizvodnje u Srbiji, kao i Akcionog plana za razvoj organske proizvodnje Subotice. Projektne aktivnosti će upravo biti usmerene ka ovom cilju, promovisanju organske proizvodnje i važnosti postojanja strategije u njenom razvoju. Pored redovnih aktivnosti poput savetovanja, lobiranja, informisanja, organizovaće se TV debate i javne rasprave tokom kojih će učesnici raspravljati o planu, naročito o merama.

Za deset meseci, tj. do maja 2015. na republičkom nivou bi trebalo da se usvoji Nacionalni, a nešto ranije u decembru 2014, Skupština grada Subotice Akcioni plan razvoja organske proizvodnje za 2015. godinu.

Projekat će biti usmeren na razvoj svesti domaćeg potrošača i budućeg organizovanjem različitih skupova, poput manifestacija kao što su BIOFEST, „Dani otvorenih farmi“ i sl.

Partneri na projektu Udruženju TERRA’S iz Subotice su: Nacionalno udruženje za razvoj organske poljoprivrede Serbia Organica iz Beograda, Evropski omladinski centar Vojvodine iz Novog Sada i Udruženje BioBalkan iz Dimitrovgrada.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde