Obuka o organskom stočarstvu

0
1416

Četvrti od deset predviđenih seminara održan je u utorak, 28. avgusta 2018. godine na Otvorenom univerzitetu u Subotici u okviru projekta “Organski most“ koji Udruženje TERRA’S realizuje preko IPA prekograničnog programa Hrvatske – Srbija o čemu je polaznike izvestila koordinatorka, Snježana Mitrović.

Akcenat na ovom seminaru je bio dat na organsko stočarstvo o kojem je predavanje održala, dipl. agronom, Branislava Pantelić, ekspert u ovoj oblasti. Među polaznicima su bili i oni koji imaju stoku poput svinja i živine, te su zainteresovani za prelazak na organski uzgoj. Najviše su izrazili potrebu za sticanje znanja u lečenju životinja. Učesnicima je predočen i pravilnik koji je stupio na snagu u januaru ove godine kojim je malim proizvođačima tradicionalne hrane životinjskog porekla omogućena legalna prodaja proizvoda na kućnom pragu.

Dipl. tehnolog, Bojana Lendvaji Vignjević, je održala predavanje na temu vođenja dokumentacije u organskoj proizvodnji sa akcentom na preradu mesa i obeležavanje robe, dok je dipl. ing. agronom, Mirjana Jovanović Dragojlović, govorila o organskoj ratarskoj proizvodnji, posebno za stočnu ishranu. Svoje znanje iz oblasti kotrole i sertifikacije sa učesnicima je podelio i dipl. ing. agronom Nenad Novaković, koji je kao ekspert angažovan na ovom projektu. Interaktivna obuka je podrazumevala postavljanje niza pitanja, ali i predloga u cilju poboljšanja uslova proizvodnje.

Cilj projekta koji se završava polovinom sledeće godine, jeste da se unapređenjem uzgoja organskih proizvoda podstaknu privredne i preduzetničke aktivnosti kako bi se razvilo tržište organskih proizvoda u obe države.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde