Obaveštenje Ministarstva poljoprivrede u vanrednim okolnostima

0
1428

Obaveštenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje u celosti prenosimo:

U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i stručnjaka za smanjenje širenja koronavirusa prioritet je očuvanja zdravlja i bezbednosti stanovništva. Takođe, smo svesni da novonastala situacija ima za posledicu neizbežne izmene rasporeda sertifikacionih provera. Uprkos svim ovim smetnjama cilj nam je da se nastavi sa pružanjem usluga kako od strane Ministarstva tako i od strane sertifikacionih tela, bilo da se radi o organskoj proizvodnji ili o proveri usaglašenosti sa specifikacijom proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a da se pritom ne rizikuje zdravlje i bezbednost osoblja koja vrše proveru, kao i zdravlje i bezbednost samih proizvođača koji su predmet provere. S tim u vezi, a i u skladu sa preporukama ATS-a, u vanrednim okolnostima koji utiču na rad sertikacionih tela, a posebno u odnosu na potencijalne izmene rasporeda sertifikacionih provera potrebno je uvođenja drugih raspoloživih tehnika provere, koje se pre svega odnose na:

– proveru na daljinu, odnosno da se obavi kontrola iz kancelarije (remote audit) vodeći računa o integritetu procesa provere;

–  pomeranje provera kada se steknu neophodni preduslovi za istu;

– kao i mogućnost produženja važnosti sertifikata, ukoliko to bude jedina opcija, a za koju će se doneti odgovarajuće odluke.

Naravno svi zajedno pratimo razvoj situacije vezano za širenje COVID-19 virusa i gde ćemo u skladu sa okolnostima, donositi odgovarajuće mere.

Branislav Raketić, Šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju

Nacionalna Codex kontakt tačka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede

U nastavku je i sledeća instrukcija:

Usled privremenog zatvaranja šaltera javne uprave, a i u skladu sa preporukama o ograničenju kretanja građana,  zahtevi za upotrebu reproduktivnog matrerijala iz konvencionalne proizvodnje, kao i zahtevi za različite izuzetke od metoda organske proizvodnje sa prilozima, dostavlјaju se na sledeće mejl adrese: b.raketic@minpolj.gov.rs i jelena. milic@minpolj.gov.rs , sa tim da se u kopiju mejla stavi i adresа svoje  kontrolne organizacije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde