O “Organskom mostu” na 13. Biofestu

0
1179

Druga panel diskusija održana 12. oktobra 2017. godine u okviru 13. Biofesta bila je posvećena doprinosu međunarodnih projekata razvoju organske proizvodnje u regionu. Jedna od učesnica panela bila je, Lidija Maurović Košćak, iz Opštine Valpovo, jednog od partnera TERRA’S-a u projektu “Organic bridge – Organski most”. Iznela je podatak da Hrvatska ima više hektara pod ekološkom proizvodnjom nego Srbija i da su ulazak u Evropsku uniju i cena podsticaja sigurno bili motivacija za bavljenje ovom vrstom proizvodnjom, ali u odnosu na druge evropske zemlje, su na samom početku. Ono što nedostaje jeste organizovano tržište, ne može se oslanjati na postojeće tržišne lance, koji nisu najbolje rešenje niti za ekološke niti za male, konvencionalne proizvođače. Moraju se tražiti i razviti nove tržišni modeli. Maurović Košćak, je istakla da nedostaju mere u Hrvatskoj u pogledu razvoja tržišta, što je glavna prepreka razvoju organske proizvodnje. Prema njenim rečima, sreća u nesreći je što imaju evropske projekte s kojima mogu nešto uraditi, pa planiraju da osnuju Centar za organsku proizvodnju.

Partner u pomenutom projektu je i Centar za organsku proizvodnju u Selenči, čija je predstavnica, Biljana Viduka, između ostalog rekla da je veoma značajna prekogranična saradnja sa Hrvatskom i navela inicijativu Vukovarsko-sremske županije za formiranjem centra po istom modelu kao u Selenči. Potom je iz Opštine Drenovci, na granici Hrvatske sa BiH, došla inicijativa da se povežu na izgradnji farm-inkubatora pored proizvodnog kojeg su već izgradili zahvaljujući sredstvima EU. Prema njenom mišljenju, ovi prekogranični projekti poput programa Interreg, zapravo su odlična prilika da se zajedničkim radom unapredi razvoj regiona.

Direktor Organic Control Sistema doo, prve domaće kontrolne organizacije za organsku proizvodnju, Nenad Novaković, je, govoreći između ostalog o razvoju organske poljoprivrede u Srbiji, rekao kako ona ima stalni trend rasta, ali da ono što generiše njen razvoj u svim zemljama jesu subvencije koje u značajnoj meri izostaju kada je u pitanju Srbija. One postoje, 40 procenata su veće nego subvencije za konvencionalnu poljoprivredu, ali su to ipak minimalna sredstava u poređenju sa onim što dobijaju eko ili organski proizvođači iz okruženja, odnosno zemalja članica EU. Dakle, ovaj trend rasta je prilično spor, ali je važno imati, rekao je Novaković.

Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S, se prvo osvrnula na niz projekata realizovanih uz podršku stranih donatora poput EU, Nemačke ili Holandije, koji su doveli do utemeljenja organske proizvodnje u regionu, posebno državama bivše Jugoslavije. Takođe, je mišljenja da je došlo do razvoja, ali je jedna karika u ovom razvoju slaba, a to je što potrošači nemaju poverenja u nacionalni znak organske proizvodnje, a većina njih i ne zna kako on izgleda. Upravo iz tog razloga će u okviru IPA projekta „Organic bridge-Organski most“ biti realizovano deset info dana u nekoliko gradova Vojvodine, kroz koje će se građani informisati i edukovati u pogledu organske proizvodnje i njenog znaka.

Stanka Parać, iz Lokalne agencije za demokratiju Subotica, složila se sa ovim i rekla da ne postoji medijska podrška i kontinuitet informisanja i način na koji građani mogu da isprate ovu temu i saznaju gde se mogu nabaviti organski proizvodi i kako ih konzumirati, kao i da ova tematika nije u dovoljnoj meri atraktivna za mlađu populaciju.

Učesnici ove debate bili su neprijatno iznenađeni podacima koje su preneli predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a to je da je tokom 2016. površina organske proizvodnje u Vojvodini opala, dok je u južnoj i istočnoj Srbiji došlo do drastičnog povećanja. To je, kao što je istaknuto, tema za analizu i TERRA‘S će dati predlog aktivnosti na nivou Vojvodine i razgovarati sa predstavnicima Sekretarijata poljoprivrede o tome koje korake treba preduzeti u pravcu razvoja organske proizvodnje u Pokrajini, na kraju je zaključila koordinator i projekt menadžer Udruženja TERRA’S, Snježana Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde