O organskoj proizvodnji u subotičkoj Gimnaziji

0
1633

Seminar u formi eko-časa o osnovama organske proizvodnje održan je u subotičkoj Gimnaziji “Svetozar Marković” u ponedeljak, 8. aprila 2019. godine. Deveti je po redu u sklopu EU – IPA prekograničnog projekta Srbije i Hrvatske pod nazivom “Organski most” Udruženja TERRA’S. Prema rečima koordinatora, Save Duvnjaka, pohađalo je više od stotinu polaznika različitih ciljnih grupa od poljoprivrednika, prerađivača, distributera i potrošača, te mu je zadovoljstvo što su među njima i srednjoškolci. Projektne aktivnosti se završavaju u junu kada je planirana deseta poslednja obuka u Somboru, ali i Organski info dan namenjen promociji organske hrane.

Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica gde je osnovan TERRA’S pre skoro tri decenije, upravo je u uvodu govorila o ovim istorijskim faktima ističući Suboticu kao centar odakle je krenuo “organski put i razvoj Srbije”. Samo neki od podataka su da se 2000. godine sa resornim ministarstvom izradio prvi Zakon o organskoj proizvodnji, dve godine kasnije formirana je prva nacionalna kuća za kontrolu i sertifikaciju, a 2004. promovisan prvi srpski sertifikovani organski proizvod, NEXT sok od jabuke. Značajna je i 2012. kada je uveden organski obrok u Predškolsku ustanovu “Naša radost”, a posle tri godine u lokalnom parlamentu usvojen je Akcioni plan razvoja organske proizvodnje na teritoriji Subotice.

O osnovnim principima organske proizvodnje, prednostima u odnosu na konvencionalnu, predavanje je održala dipl. tehnolog Bojane Lendvaji Vignjević. Upoznala ih je sa različitim standardima i znakovima koji dokazuju da je u pitanju organski proizvod. Učenici su imali priliku da pogledaju filmove o studijskom putovanju u Nemačku u kojoj je pod organskom proizvodnjom više od 20% od ukupnog poljoprivrednog zemljišta, za razliku od Srbije gde je svega 0,45%. Ovaj vid proizvodnje je važan za očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi, ali je vremenom postao i unosan biznis, što je prikazano u filmu sa sajma Biofah u Nemačkoj: organski proizvodi od hrane do kozmetike, obuće, odeće, građevinskog materijala i sl.

Seminar je nastavila dipl. ing. agronoma Mirjane Jovanović Dragojlović, koja je poljoprivrednicima održala predavanje o kontroli i sertifikaciji, te novinama u zakonskim aktima na nacionalnom i EU nivou.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde