O organskim proizvodima u Bečeju

0
1821

Bečejci koji su danas, 12. marta 2018. godine, prolazili ispred zgrade opštine, mogli su da degustiraju hranu pripremeljenu od organskih sirovina, ali i da saznaju kako izgleda znak koji nosi kontrolisan i sertifikovan proizvod i gde ih nabaviti. Organska zakuska za zaposlene i novinare bila je upriličena i u prostorijama lokalne samouprave. Predstavnici organizatora Info dana, Udruženja TERRA’S iz Subotice, iskoristili su priliku da ih upoznaju sa projektom “Organski most”, kao i planovima saradnje sa Pokrajinskom sekretarijatom za poljoprivredu.

O ovome su na sastanku, koji je potom usledio, razgovarale Sandra Popov, pomoćnik predsednika opštine Bečej za investicije i razvoj, i Snježana Mitrović, rukovodilac TERRA’S-a koja je podestila da je u Subotici 2015. u lokalnom parlamentu usvojen Akcioni plan razvoja organske proizvodnje do 2020. godine, te predložila da se po tom modelu izradi i za Bečej. Tim pre što je inicirana izrada ovakvog jednog dokumenta na nivou Vojvodine sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Zaključak sastanka, kojem je prisustvovala i Bojana Božić, šef Odseka za zaštitu životne sredine, jeste da se upriliči susret predstavnika lokalnih samouprava Bečeja i Subotice, tim pre što je pokrenuta inicijativa za formiranjem organske zadruge, koju su predložili organski proizvođači, članovi Udruženja TERRA’S.

Inače, nakon Subotice, ovaj Organik info-dan u Bečeju je drugi, a treći je planiran u sredu, 14. marta 2018. godine u Novom Sadu od 16 časova u prodavnici “Zdravologija”. Ovo je je jedna od aktivnosti projekta “Organic Bridge – Organski most” koji se realizuje u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija. Sa srpske strane učesnici su Udruženje TERRA’S iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a sa hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka. Cilj je da se kroz unapređenje ove vrste poljoprivrede podstakne privredne i preduzetničke aktivnosti, razvije tržište organskih proizvoda, poboljša život u ruralnim područjima i smanji negativni trend napuštanja sela.

Medijska arhiva:

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde