Norveška ponudila Srbiji da bude model za poglavlje 27

0
1369

Ambasada Norveške u Beogradu saopštila je danas da bi ta zemlja mogla da bude model Srbiji za otvaranje poglavlja 27, o ekologiji. Norveška, kako se navodi, može da posluži Srbiji kao model za deo koji se tiče tretmana otpadnih voda i uštede na pretvaranju biorazgradivog materijala u obnovljive izvore energije.

“Ne zna se kada će Poglavlje 27 biti otvoreno niti koliko će koštati, ali se zna da će biti jedno od najtežih i da je tretman otpadnih voda jedna od ‘crnih tačaka'””, navodi se u saopštenju Ambasade Norveške u Beogradu.

Dodaje se da prema istraživanjima, u Srbiji se prerađuje samo 5-10 odsto otpadnih voda.

Srbija ima, napominje se, šest puta manje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nego što joj je potrebno, od kojih samo osam radi prema evropskim standardima.

Procenjuje se da će izgradnja ovih postrojenja koštati oko 4,9 milijardi evra.

“Norveška je zemlja poznata po inovativnoj tehnologiji posebno u polju tretmana otpadnih voda koja pokazuje da tretmanom otpadnih voda može i da se uštedi. Jedan od primera je norveska kompanija Cambi koja je razvila tehnologiju prema kojoj se biogas dobijen iz postrojenja za tretman otpadnih voda koristi za gradski prevoz”, stoji u saopštenju.

Kao primeri se navode gradski autobusi u Oslu, koji idu na biogas, veoma su tihi i ispuštanju manje emisija čime doprinose boljem kvalitetu vazduha u Oslu.

S druge strane, dodaje se, grad štedi jer ne plaća gorivo.

“Preko srpske BBD Grupe, Norveška i Cambi su spremni da Srbiji ponude svoja napredna tehnološka rešenja tretmana otpadnih voda u industrijskim postrojenjima i komunalnim objektima”, poručuju iz norveške Ambasade i podsećaju da je Grad Šabac već izrazio zainteresovanost, a postoje, kažu, kontakti i sa drugim srpskim opštinama.

Norveška želi da predstavi najkvalitetnija dugoročna rešenja u polju tretmana otpadnih voda, po norveškom sistemu pretvaranja otpada u resurs i dodatni izvor prihoda za lokalne zajednice, navodi se u saopštenju i dodaje da s obzirom na to da Norvežani posebnu pažnju poklanjaju zaštiti životne sredine kao i energetski efikasnim postrojenjima uz maksimalno iskorišćavanje resursa, ta zemlja Srbiji može da posluži kao model za ne toliko skupo ispunjavanje zahteva iz poglavlja 27.

 

Izvor Tanjug | http://www.blic.rs/vesti/drustvo/norveska-ponudila-srbiji-da-bude-model-za-poglavlje-27/76rgemf

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde