Nastavak TERRA’S-ove Bio-škole

0
1527

I u ovoj godini je nastavljeno sa održavanjem Bioškole TERRA’S sa oko 30 učesnika, namenjena poljoprivrednim proizvođačima koji su već u organskoj ili prelaze na ovaj vid proizvodnje. Početkom godine, 8. i 9. februara organizovana je dvodnevna obuka, a 15. decembra 2018. drugi seminar podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, o sufinansiranju programskih aktivnosti udruženja građana u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine, čija je delatnost u vezi s poljoprivrednom proizvodnjom.

Polaznici su imali priliku da u oktobru u okviru Dana organskih farmi manifestacije Biofest, obiđu Bio-farmu „Mamužić“ u Ljutovu, površine oko 20 ha. Josip Mamužić ih je upoznao sa njegovim višegodišnjim iskustvom u oblasti organske proizvodnje, na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru, u pitanju je plastenička proizvodnja povrća. Pre se bavio uzgojem više od 50 vrsta različitog povrća, ali je to zahtevalo mnogo više manualnog rada i vremena. I on je ukazao na problem manjka radne snage. Uspeo je kroz različite projekte koji su omogućavali sufinansiranje „obogati vozni park”, odnosno mehanizaciju za uklanjanje korova, a nabavio je i savremenu pakericu za vakum pakovanje. S obzirom da deo svojih proizvoda, kao što je začinska paprika, izvozi na tržište Austrije, preneo im je svoje iskustvo i izazove sa kojima se u početku susretao.

Preko projekta “Organic Bridge” jedna od aktivnosti jeste pružanje ekspertskih usluga koje su od velike pomoći farmerima koji tek prelaze na organsku poljoprivredu. Zahvaljući podršci Evropske unije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, od 2019. godine je njih šestero najavilo prelazak na organsku proizvodnju, ali i želju za formiranjem Organske zadruge. S tim u vezi se već nameću novi zadaci za Udruženje TERRA’S za naredni period.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde