Kako prepoznati organski proizvod?

0
2864

Obeležavanje organskog proizvoda: etiketa za sigurnu kupovinu

Na etiketi organskog proizvoda, kao i kod konvencionalnog, treba da stoji naziv proizvoda i proizvođača, sadržaj/sastav, rok upotrebe, itd. Međutim, organski proizvod mora biti propisano obeležen kako se ne bi zamenio sa drugim (konvencionalnim) proizvodom. Zbog toga, na organskim proizvodima mora da stoji i oznaka/markica da je proizvod organskog porekla i naziv sertifikacijske organizacije. Oznaka se dodeljuje proizvodima koji su proizvedeni u saglasnosti sa propisima i pravilima organske proizvodnje i za koje je izdata potvrda od sertifikacijske organizacije.

Česti su slučajevi da preduzeća u svom nazivu sadrže reč „eko“ ili „bio“ ili u reklamne svrhe ističu ove reči na proizvodu, iako ne rade po principima organske proizvodnje. U ovakvim slučajevima, detaljna analiza etikete pomoći će da se sazna da li je proizvod zaista iz organske proizvodnje.

Domaći sertifikovani organski proizvod obeležava se nacionalnom oznakom i kodom ovlašćene kontrolne organizacije (RS-ORG-001).

organik-znak

Pored nacionalne oznake i koda, proizvođač može na etiketu štampati i logo kontrolne organizacije.
Oznaka/markica ovlašćene inspekcijske organizacije Organic Control System (OCS) na etiketi garantuje organsko poreklo proizvoda iz Srbije.
bio-cs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde