Izveštaju Koalicije 27 u Subotici

0
1455

U organizaciji Udruženja TERRA’S na Otvorenom univerzitetu u Subotici 3. marta 2017. godine predstavljen je treći izveštaj pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“ koji je izradila Koalicija 27.

U izveštaju Koalicije 27 su predstavljeni glavni pomaci u razvoju politike životne sredine i oblasti klimatskih promena u Srbiji u  periodu od septembra 2015. do oktobra 2016. godine, analizirani su izazovi, a zatim i date smernice za nastavak unapređenja stanja u ovim oblastima.

Rukovodilac TERRA’S-a, Snježana Mitrović, je rekla da se izveštaj bavi problemima koji su se nagomilavali decenijama, a koje je moguće rešiti samo uz punu posvećenost Vlade i čvrstu odlučnost da životnu sredinu i klimatske promene postave visoko na listi prioriteta. Namera izveštaja Koalicije 27 je i da pokaže da to nije samo obaveza koja proističe iz pregovora sa Evropskom unijom, već pitanje koje se tiče zdravlja svih građana i građanki.

Svi zajedno trebalo bi da radimo da se ove preporuke implementiraju. Ne težimo čistijoj životnoj sredini zbog priključenja Evropskoj uniji, nego bi to trebalo da bude naš osnovni cilj. Pravo na zdravu životnu sredinu je i Ustavom zagarantovano. Posebno bi neophodno bilo da se uključi Ministarsto zdravlja, jer  se slabo rade analize o uticaju zagađenosti životne sredine na zdravlje. Moramo još mnogo toga da učinimo na ovom polju – poručila je, Nataša Đereg, iz CEKOR-a. 

Izveštaj obuhvata sedam tematskih oblasti, među kojima su kvalitet vazduha i vode, industrijsko zagađenje, upravljanje rizicima, hemikalijama, klimatske promene, ali se ne bavi pitanjima upravljanja otpadom, bukom, kao ni pitanjima civilne zaštite. Izradom ovog izveštaja članovi koalicije želeli su da iskažu svoju spremnost da aktivno podrže pregovarački proces, nudeći svoje znanje sa ciljem da se postignu najbolji mogući rezultati. U izveštaju ima dosta zanimljivih informacija i za građane, civilno društvo i lokalnu samoupravu.

Regionalni Arhus centar i Udruženje TERRA’S u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, realizuju projekat u okviru „Programa podrške civilnom društvu Srbije u oblasti životne sredine“, kroz aktivnosti „Eko kontakt tačka“, koji podrazumeva pružanje onlajn informacija o napretku pregovora o Poglavlju 27, načinima očuvanja životne sredine kao i o zakonskim i podzakonskim aktima.

Medijska arhiva:

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde