Izabrana međunarodna konsultantska kuća za praćenje sanacije jezera Palić i Ludaš

0
1535

Jedan od važnijih zadataka, na čiju realizaciju se nešto duže čekalo, jeste izbor međunarodne konsultantske kuće za praćenje implementacije KfW projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”. Do kraja nedelje KfW banka, preko koje Vlada Nemačke podržava ovaj projekat sa 6 i po miliona evra, treba da potvrdi odluku rezultata tendera koji je sprovelo Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Ako sve bude teklo po planu, do kraja godine bi trebalo da se raspišu javne nabavke za izgradnju kanalizacionog sistema i potisnog voda sa Palića na gradski prečistač otpadnih voda. Ovu vest je saopštio Mišel Rohman, savetnik u JP „Park Palić“ preko CIM programa Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i jedan od uvodničara Panel diskusije: Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš, godinu dana posle…“.

Prema rečima moderatora i organizatora skupa, Snježane Mitrović, rukovodioca Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, uspostavljen je kontinuitet da se u okviru Debatnog programa sada već 25. Festivala evropskog filma Palić 2018. informiše javnost o aktivnostima na sprovođenju ove veoma značajne investicije, ne samo za Subotičane, već i posetioce ove međunarodno poznate kulturne manifestacije. Ovo je treći skup za redom, kao i izložba “Prošlost sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera” koja se svake godine proširuje novim fotografijama ovekovečenih od strane autora Mišela Rohmana i Nikole Tumbasa.

Zadovoljstvo je bilo ugostiti i Leoni Rajmers (Leonie Raimers), šeficu odeljenja za privrednu saradnju u Ambasadi Nemačke u Beogradu koja je objasnila da njena država odvaja sredstva za podršku drugima u skladu sa njihovim Ustavom i Članom 14. jedinim koji većina građana Nemačke zna, a govori o javnom dobru. Prema njenim rečima, njima se pomogalo u obnovi zemlje posle Drugog svetskog rata, a danas su oni izgradili državu koja podržava druge poput Srbije. Takođe, su svesni da su danas svi povezani, da granica ne može sprečiti prelazak ekološkog problema i zato izdvajaju sredstva, posebno za unapređenje životne sredine. Prema njenim rečima, Srbiju su izabrali, između ostalog, što postoji politička volja onih koji vode ovu državu, ali i iskustvo lokalnih partnera koji su izuzetno kooperativni. Još jedan argument je prevagnuo – projekat se uklapao u razvojni program KfW banke.

U uvodu je, Ervin Molnar, menadžer investicije zadužen ispred Gradske uprave Subotica, podsetio da je Ugovor nadležnog ministarstva sa Nemačkom potpisan u novembru 2017. godine, zahvaljujući ispunjavanju preduslova da se više od 700 domaćinstava Palića izjasni za priključenje na kanalizacioni sistem. Završeni su projekti preparcelizacije na oba jezera, u toku je eksproprijacija zemljišta obale Palićkog jezera, a na jesen se počinje na Ludašu. Na ovom obalnom zemljištu širine u proseku oko 20 metara, biće podignut zeleni zaštitni pojas.

Uvodničar, Timea Tripolski, zamenica direktora JP “Park Palić” je najavila izgradnju akva parka, velnes i spa centra sa otvorenim i zatvorenim bazenima na lokaciji sadašnjeg Termalnog bazena. Projekat, koji se finansira sredstvima sa sva tri nivoa, biće izuzetno značajan za dalji razvoj turizma na Paliću. Imajući u vidu da je u pitanju zaštićeno prirodno dobro, Klara Sabadoš, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je rekla da će ovaj projekat biti veliki test za JP “Park Palić” da sprovede izgradnju u skladu sa zadatim uslovima, ali i principima održivog razvoja.

Detaljnije: https://www.subotica.info/2018/07/17/najzad-korak-napred-u-projektu-sanacije-jezera-palic-i-ludas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde