Godišnji izveštaj o aktivnostima udruženja terra’s u 2015. godini 

Subotica, 22. februar 2016.

 

PROJEKAT: „ORGANSKA PROIZVODNJA U FUNKCIJI ODRŽIVOG RAZVOJA SRBIJE“:

Udruženje TERRA’S je 2014. godine započelo, a 2015. godine završilo realizaciju petnaestomesečnog projekta “Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije“ koji je podržan program SENSE, a sprovodi ga Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program je finansirala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Projektni partneri su bili: Nacionalno udruženje za razvoj organske poljoprivrede Serbia Organica iz Beograda, Evropski omladinski centar Vojvodine iz Novog Sada i Udruženje Bio Balkan iz Dimitrovgrada. Glavni rezultati projekta su izrada Nacionalnog akcionog plana razvoja organske poljoprivrede koji još uvek nije usvojen u Narodnoj skupštini, dok je Akcioni plan razvoja organske proizvodnje na teritoriji Grada Subotice od 2015-2020. godine (APROPS) jednoglasno usvojen u lokalnom parlamentu 23. aprila 2015. godine.

U sklopu APROPS-a urađen je Plan aktivnosti za 2015. godinu za čiju realizaciju je traženo 10 miliona dinara, u čemu se lobiranjem nije uspelo. Međutim, zahvaljujući angažovanju člana Gradskog veća zaduženog za privredu, Nebojše Daraboša, u decembru 2015. godine uz konsultacije sa TERRA’S-om raspisan je po prvi put Konkurs za direktnu podršku organskim farmerima u visini od 3 miliona dinara.

Dogovoreno je da Radna grupa koja je formirana od strane lokalne samouprave, jednom godišnje izveštava o primeni APROPS-a sa predlozima za izmenu i poboljšanje ovog dokumenta, što je u toku. Ono što ohrabruje jeste spremnost lokalne samouprave na dalju saradnju i povećanje finansijskih sredstava u 2016. godini.

SAJMOVI

1)    TERRA’S na sajmu organskih proizvoda – BIOFAH 2015 (11 – 14. februar)

Predstavnici Udruženja TERRA’S posetili su 26. Svetski sajam organskih proizvoda BIOFAH u nemačkom gradu Nirnbergu, održanom od 11. do 14. februara 2015. godine gde su učestvovali i na sastanku Organske mreže za jugoistočnu Evropu – SEEON koja je osnovana 2014. godine sa sedištem u Berlinu. Na sastanku su definisani prioritetni ciljevi mreže do 2020. i strateško planiranje do 2017. godine, a usvojen je i operativni plan koji se odnosi na uspostavljanje bilateralnih sporazuma između zemalja i rešavanje problema u pojedinim državama u organskom sektoru, ali i mogućnost realizacije međunarodnih projekata, kao i promociju regionalnih proizvoda iz jugoistočne Evrope.

Mreži su pristupile 3 nove organizacije: iz Srbije Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”, iz Hrvatske “Udruga Slap” i organizacija “Eto” iz Turske. Uspostavila se saradnja sa nemačkom organizacijom “Ecoconect” koja realizuje evropske projekte, te se razgovaralo o potencijalnoj partnerskoj saradnji. Na žalost, do sada nije napisan ni jedan projekat. Jedino su TACSO i GIZ pružili podršku u edukaciji članova.

2)    TERRA’S predstavio APROPS na novosadskom sajmu

Na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održanom od 9. do 15. maja u Novom Sadu, koji važi za najveću smotru agrobiznisa u regionu, okupilo se oko 1.500 učesnika iz Srbije, kao i 60 zemalja okruženja, Evrope i sveta. Deo sajamskog prostora bio je odvojen za prezentaciju organske proizvodnje, te je više od sto hiljada posetilaca, imalo mogućnost da obiđu i štand Udruženja TERRA’S na kojem su izlagali bio-farme Mamužić, Čikoš i Farago, kao i proizvođači organskog humusa EKODAR iz Apatina i AMAKS iz Novog Sada.

 

PROGRAM „ORGANSKOM HRANOM DO ZDRAVLJA“:

Udruženje TERRAS je učestvovalo na Konkursu za odobravanje programa stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora za školsku 2014/2015 i 2015/2016 godinu pod nazivom „Organskom hranom do zdravlja“. Program stručnog usavršavanja je odobren od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Cilj ovog programa da se organski proizvodi uvode u svakodnevne obroke dece, da se upoznaju sa nutritivnom vrednošću i značaju organskih proizvoda.

U 2014. godini su realizovana tri seminara u Subotici, Futogu i Bačkoj Topoli (TERRA’S je u njihovo ime pisao projekte), a u 2015. godini ni jedan. Prema našim procenama, razlog za slabu zainteresovanost jeste dužina trajanja obuke od tri dana, previsoka cena i nedovoljan kapacitet škola za apliciranje, odnosno obezbeđivanje sredstava. Na žalost, većini nije bitan kvalitet, već da seminar bude kratak i jeftin.

 

 

OSTALI REALIZOVANI PROJEKTI I AKTIVNOSTI:

  • „BIO ŠKOLA TERRA’S” za poljoprivrednike u Subotici i na Paliću

Uz podršku Grada Subotice i Pokrajinskog sekreterijata poljoprivrede, održani edukativni seminari poljoprivrednicima u sklopu projetka “Bio škola TERRAS”. Tokom skupa poljoprivrednici u organskom statusu su informisani i o prvi put raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata u organskoj proizvodnji na nivou Grada Subotice.

  • „Primena Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi“

Udruženje TERRA’S je uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Pokrajinskog sekretarija za zaštitu životne sredine i Grada Subotice realizovao projekat „Primena Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi“ koji je sproveden u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica. Između ostalih aktivnosti, najvažnije su pomoć građanima u rešavanju ekoloških problema kao i učešće na javnim raspravama o proceni uticaja na životnu sredinu i donošenje zakonskih akata, ali i izrada četvrte po redu publikacije „Kvalitet životne sredine Severnobačkog okruga u 2014. godini“ koja je zbog nedostatka finansijskih sredstava dostupna samo u elektronskoj formi. Urađen je i i odštampan i 40. broj ekološkog informatora HORIZONTI.

 

ODBIJENI PROJEKTI:

– Sa projektom pod nazivom „Inclusive investment strategies to end energy poverty”, TERRA’S, CEKOR i Gradska uprava Subotica su bili aplikanti iz Srbije od 21 partnerske organizacije, lokalne samouprave i ostale institucije iz Češke, Velike Britanije, Mađarske, Latvije, Makedonije i konkurisano je na Horizon 2020;

– Jačanje kapaciteta Udruženja TERRA’S – Ambasada Kraljevine Norveške;

– Projekat urađen sa Otvorenim univerzitetom pod nazivom “Civic activism in transparent decision making on local level with a special accent on decision making with environmental concern” – USAID;

– ARCI Milano – organik kooperativa i transver znanja u oblasti organske proizvodnje (još nije odgovoreno);

– PANONREG – Nacionalna agencija za razvoj (NAR) – razrađen projekat koji se nije realizovao zbog reorganizacije u NAR-u, ali se može iskoristiti.

MANIFESTACIJE: 11. BIOFEST 2015.

– 11. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2015.  Organozovan je u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica i OCS, a održan je 15. i 16. oktobra 2015. godine pod sloganom “Organski put TERRA’S-a dug četvrt veka!“ u amfiteatru Otvorenog univerziteta. Na svečanom otvaranju tradicionalno su dodeljena priznanja. „Bioproizvođač” i  „Bioproizvod godine”, zatim priznanja za doprinos radu Udruženju TERRA’S.

– Međunarodna konferencija „Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Evropi – SEEON“ održana je 15. oktobra u okviru BIOFEST-a 2015. Skup je vodila Jelena Ivović, koja je na samom početku istakla značaj ovakog udruživanja. Predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore  i Hrvatske su učesnicima predstavili stanje u svojim zemljama. Na kraju je konstatovano da interesovanje kako među proizvođačima, tako i potrošačima svakodnevno raste, a da usled ekonomskih kriza jedino zdrava se poljoprivreda i zdrava hrana pokazuju kao perspektivni.

– Panel diskusija „Regulisanje prodaje organskih proizvoda u različitim kanalima distribucije

Drugog dana BIOFEST-a, 16. oktobra, na Svetski dan hrane, održane su dve panel diskusije. Povod za skup su bile aktulene „afere“ u oblasti prodaje organskih proizvoda i kontrola prodajnih mesta.

– Panel diskusija „STOP GMO – ekološki i ekonomski aspekti u poljoprivredi“

Učesnici druge panel diskusije su se kroz izlaganja uvodničara upoznali sa brojkama i činjenicama u vezi sa genetski modifikovanim organizmima. Raspravljano je na temu „smanjenja gladi“ koji je jedan od najvažnijih argumenata GM pobornika. S druge strane, protivnici GMO konstantno ističu njihov negativan uticaj na biodiverzitet.

Izložba organskih proizvoda i  fotografija

Na izložbenoj manifestaciji učešće je uzelo 15 izlagača organskih proizvoda iz Srbije i regiona. Najviše je bilo svežeg organskog povrća, zatim jabuka, prerađevina od suncokreta, ali i kozmetičkih preparata i organskog đubriva. Posetioci su mogli da pogledaju i izložbu fotografija kojima su ovekovečeni događaji sa proteklih jedanaest BIOFEST-ova, ali i plakate koji su svake godine davali drugačiji pečat.

– Degustacija organskih proizvoda

Jedan od ciljeva Biofesta kao jeste da se prezentuju prednosti organske hrane i principi pravilne ishrane. Na popularnoj Organik trpezi a’la TERRA’S i ove godine su se predstavili učenici Hemijsko-tehnološke škole koji su pomogli u prezentaciji nagrađene organske junetine, dok su budući kuvari pripremili štapiće od organskog brašna i mleka. Obeležavajući 16. oktobar, Svetski dan hrane, mališani Predškolske ustanove “Školica” su uz deljenje “organik doručka” posetiocima izložbe organskih proizvoda i svojim vršnjacima iz Predškolske ustanove “Naše nade”, upriličili i kratak program.

– “Dan organskih farmi”U sklopu BIOFEST-a je organizovana i poseta biofarmama Čikoš iz Tototvog sela i Farago iz Oroma.  Posetioci su imali priliku da porazgovaraju sa proizvođačima o konkretnim agrotehničkim merama u organskoj proizvodnji i o saradnji sa drugim poljoprivrednicima.

 

UMREŽAVANJE I ČLANSTVO:

– Na inicijativu firme “Bioland” iz Berlina sa kojom je Udruženje TERRA’S uspostavilo sradnju, preimenovana je BON mreža u SEEON (South East Europe Organic Network) i prema pravnoj formi Nemačkih zakona formirano Udruženje građana sa sedištem u Berlinu. Pored Udruženja TERRA’S iz Srbije, osnivači su iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine i Bugarske, a priključili su se i Turci. Na žalost, ni u prošloj godini nije realizovan ni jedan zajednički projekat.

– PANONREG – Udruženje TERRA’S je idalje jedan od osnivača Regionalne razvojne agencije PANONREG (nekadašnja Agencija za mala i srednja preduzeća), a ostali su: od lokalnih samouprava – Subotica, Čoka Bačka Topola, Apatin, Novi Kneževac, Senta, Mali Iđoš, zatim Ekonomski fakultet Subotica, Otvoreni univerzitet Subotica i Autonomna pokrajina Vojvodina. I pored najava (osim izrade projekta sa kojim se nije apliciralo) ni u 2015. godini nema rezultata od članstva u ovoj agenciji. Inače, Udruženje TERRA’S poseduje 5,2855 % ukupnog nominalnog osnovnog kapitala ove agencije.

 

Ostala članstva u nacionalnim i međunarodnim asocijacijama:

  • SEEON mreža (South East Europe Organic Network);
  • Sаvez eko-poljoprivrednikа Kаrpаtskog bаsenа – cilj je uspostаvljаnje sаrаdnje udruženjа grаđаnа kojimа je prioritet očuvаnje životne sredine rаzvojem orgаnske proizvodnje;
  • CEEweb for Biodiversity – mrežа orgаnizаcijа zа očuvаnje biodiverzitetа u zemljаmа Centrаlne, Istočne i Jugoistočne Evrope;
  • Nacionalna asocijacija organskih proizvođača “Srbija Organika”;
  • Vojvođanski organski klaster.

 

OSTALO

–   Udruženje TERRA’S je realizovalo niz zajedničkih aktivnosti sa Regionalnim Arhus centrom koji je formiran 2011. godine na Otvorenom univerzitetu na inicijativu TERRA’S-a. S ciljem stvaranja regionalne mreže Arhus centara, održani su sastanci u Albaniji i Beču, na kojima su učestvovale Barbara Sudarević i Snježana Mitrović. Deklaracija o saradnji između Arhus centara u jugoistočnoj Evropi potpisana je u Beču na godišnjoj sednici Arhus centara održanoj 3. i 4. juna. U zajedničkoj deklaraciji se navodi posvećenost jačanju partnerstva i saradnje među 13 Arhus centara u jugoistočnoj Evropi u cilju jačanja promocije i primene Arhuske konvencije, zatim da se olakša dijalog organizacija civilnog društva preko granica, te efikasnije rešavanje zajedničkih problema zaštite životne sredine.

–  U saradnji sa GIZ-om, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, u junu je održana obuka za mlade preduzetnike, a u cilju sprovođenja Programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji (ACCESS). Sprovođenju obuke je prethodilo potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Subotice, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Udruženja TERRA’S.

–  U julu su održani javni uvidi i rasprave povodom izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, zaštiti životne sredine i zaštiti prirode. U saradnji sa operaterom Eco Fenix B-team, Centrom za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Regionalnim Arhus centrom Subotica, u pisanoj formi su podneti predlozi i primedbe na Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, a koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila u februaru 2016. godine.

 

 

                                                                               Izveštaj sačinile: Snježana Mitrović

                                                                                                                       Barbara Sudarević