Godišnji izveštaj o aktivnostima udruženja terra’s u 2012. godini

Subotica, 17. januar 2013.

 

Komora mladih Subotice je u okviru Globalne nedelje preduzetništva dodelila priznanja za društveno odgovorno poslovanje u četiri kategorije za 2012. godinu.

Udruženju TERRA’S je uručeno priznanje za društveno odgovorno poslovanje prema klijentima.

 • Završen najvažniji projekat – ORGANICA.net (2011/2012.) – Podržan od strane Evropske Unije kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije. Uz glavnog partnera Udrugu za kreativni razvoj ’’Slap’’ iz Osijeka, ostali partneri su bili PU ’’Naša radost’’ iz Subotice i Centar za predškolski odgoj Osijek.

Najznačajniji rezultati projekta ORGANICA.net:

1. Uvođenje Organik obroka u 41 obdanište i vrtiće PU „Naša radost“ i „Naše nade“ u Subotici i jačanje kapaciteta organskih poljoprivrednika – Zahvaljujući višedecenijskom zalaganju Udruženja TERRA’S, najmlađi Subotičani su među prvima u regionu dobili obrok spravljen od sertifikovanih organskih proizvoda. Putem javne nabavke PU „Naša radost“, lokalni poljoprivrednik Josip Mamužić (u saradnji sa Arpadom Čikošem iz Totova sela) se obavezao da 2012. godine, obezbeđuje centralnu kuhinju organskim povrćem i brašnom. Za model su zainteresovani u drugim gradovima Srbije, Mađarske i Makedonije, a medijski je izuzetno propraćeno (Radio-televizija Srbije i Vojvodine, Prva srpska tv, svi lokalni mediji);

2. Udruživanje poljoprivrednika – Nakon održane međunarodne konferencije na prošlogodišnjem BIOFEST-u, Udruženje TERRA’S je nekoliko puta okupljalo zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa ciljem pokušaja formiranja određenog oblika udruživanja kao što je zadruga, klaster ili kooperativa. Svi su bili saglasni da je jedino rešenje njihovo zajedničko istupanje na tržištu, te da je neophodno da se udruže kako bi olakšali plasman svojih proizvoda i podigli organsku proizvodnju na viši nivo. Želja za udruživanjem je nastala kao neplanirani rezultat projekta ORGANICA.net koji je potpomogao umrežavanje organskih poljoprivrednika sa kolegama iz Hrvatske.
OSTALI REALIZOVANI PROJEKTI:

 • „ZAJEDNO U AKCIJU OČISTIMO SRBIJU“ – U saradnji sa Centrom za razvoj dečjih interesovanja „Plava planeta“, Regionalnim Arhus centrom Subotica i Udruženjem ribolovaca „Kudeljara“ iz Bajmoka, a uz podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Udruženje TERRA’S je učestvovalo u akciji „Očistimo Srbiju“ kojom je obuhvaćeno devet lokacija: Kelebijska šuma, okolina pet osnovnih škola, Otvorenog univerziteta, Ekonomskog fakulteta i Bajmoka. Tokom „Nedelje ekologije“ od 4. do 9. juna, više od tri hiljade volontera je uređivalo poslovnu i stambenu okolinu, a od 9. juna je održana centralna akcija čišćenja Srbije. ECO FENIX B TIM je bio zadužen za otkup pet ambalaže i papira, a JKP „Čistoća i zelenilo“ za ostali otpad. TERRA’S je nastavio angažovanje da se jezero, popularna Kudeljara u Bajmoku, uredi kao mesto za ribolov i rekreaciju.
 • „MLADI PROTIV OTPADA“ – finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a realizovan u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica. U skladu sa Akcionim planom politike za mlade u AP Vojvodini, Udruženje TERRA’S je ovim projektom uticalo na podizanje nivoa svesti mladih s ciljem pokretanja aktivizma na polju zaštite životne sredine, te popularizacije Zakona o Arhuskoj konvenciji. U okviru projekta su u Ljutovu, Bajmoku i Kelebiji održane ekopatrole i seminari „Arhuska konvencija – izazovi u praksi“ sa temama o otpadu kao ozbiljnom zagađivaču životne sredine.
 • ’’ZELENE ZGRADE SUBOTICE’’– Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Udruženje TERRA’S je uspešno realizovao projekat „Zelene zgrade Subotice“ za koji su zainteresovani građani. Preko skupštine stanara u pet zgrada je pokrenuta akcija selekcije otpada na mestu njegovog nastanka (u stanovima i kućama), koji odnosi otkupna stanica ECO FENIX B TIM. Prikupljena finansijska sredstva se koriste isključeivo za održavanje zgrada. Interesovanje za ovim projektom su izrazile i medijske kuće poput Radio-televizije Srbije i Vojvodine.
 • „ORGANSKA POLJOPRIVREDA – ŠANSA ZA ODRŽIVI RAZVOJ REGIONA“ – finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Edukativni seminari proizvođača održani u Kanjiži, Futogu, Pivnicama i Subotici.
 • „MOBILNA ŠKOLA ORGANSKE POLJOPRIVEDE“ – finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, seminari održani u Subotici i Pivnicama.
 • „MEĐUNARODNA ŠKOLA ORGANSKE POLJOPRIVREDE“ – U saradnji sa Otvorenim univerzitetom, za poljoprivrednike Jablaničko – Pčinjskog okruga, organizovani edukativni seminari u Subotici.
 • „MOGUĆA SRBIJA“ – u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji pod nazivom „Moguća Srbija“ Udruženje TERRA’S je u Regionalnom Arhus centru na Otvorenom univerzitetu održao javnu diskusiju na temu: “Ekološke inovacije kao jedna od razvojnih šansi Srbije (Subotice)“ i performans u centru grada povodom Dana planete Zemlje pod sloganom „Moguća Srbija – mobiliši zemlju“.

NEREALIZOVANI ILI ODBIJENI PROJEKTI

 • „Može bio eko – samo da je organski proizvod“ – iako je ugovor potpisan, izostala su sredstava Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Fonda za zaštitu životne sredine. Aplicirano je i kod Ministarstva zaštite životne sredine, ali je odbijen.
 • „Zelene zgrade Subotice“ – Ambasada Češke – odbijen
 • „Aktivan dijalog – za zdravu životnu sredinu“ – Evropska unija – odbijen
 • „Izrada Lokalnih akcionih planova u Malom Zvorniku i Bogatiću“ – IPA BiH EU – odbijen
 • „Zaštita životne sredine od strane političkih partija nacionalnih manjina u Vojvodini“- (Environmental protection by minorities in Vojvodina – review of the activities and programmes of minority political parties) – Delegacija EU u Srbiji – odbijen

 

LOBIRANJE

 • TERRA’S lobirao za subvencije – Zbog zakasnelih isplata subvencija i nezadovoljstva proizvođača, TERRA’S je Ministarstvu poljoprivrede i Nacionalnoj asocijaciji „Serbia Organika“ uputio dopis sa spiskom poljoprivrednika, nakon čega je započeta isplata za 2011. godinu. Međutim, konstatovano je da većina njih još uvek nije ostvarila ovo pravo, te ostaje kao problem na čijem rešavanju se mora nastaviti.
 • Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju – Udruženje TERRA’S je prosledilo resornom ministarstvu primedbe i predloge na Nacrt Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Uzimajući u obzir da do sada organski proizvođači, za razliku od konvencionalnih, nisu dobijali ni osnovne subvencije, pomak je što im to novi Zakon obezbeđuje, odnosno uvećano za minimum 40%.
 • Uspostavljena saradnja sa članovima Gradskog veća zaduženih za investicije i za zaštitu životne sredine.
 1. Na inicijativu Udruženja TERRA’S i Regionalnog Arhus centra Subotica, upriličeni su sastanci stručne javnosti sa dr Atilom Čengerijem, članom Gradskog veća zaduženog za zaštitu životne sredine, u cilju uspostavljanja kontinuirane saradnje sa predstavnicima vlasti u donošenju što kvalitetnijih odluka na zaštiti životne sredine, posebno Palićkog i Ludaškog jezera (izrada Mega-projekta sa aktivnostima na uvođenju organske poljoprivrede u zaštićena prirodna dobra).
 2. U dogovoru sa lokalnom samoupravom koju zastupa, Dragi Vučković, član GV zadužen za investicije, dogovoreno da BIOFEST 2013. godine „preraste“ u sajamsku manifestaciju.

 

MANIFESTACIJE I AKCIJE:

  • 8. BIOFEST 2012. – Osmi međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2012. je održan od 31. oktobra do 2. novembra na Otvorenom univerzitetu u Subotici, sa temom konferencije „Organska poljoprivreda – dostignuća i perspektive na putu ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju“ na kojoj su govorili predstavnici resornih ministarstava, nevladinih i drugih organizacija iz Srbije, Kosova*, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ali i relevantni stručnjaci u ovoj oblasti iz Italije i Austrije. Ovogodišnji BIOFEST je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, Grada Subotice, ali i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u zemljama Jugoistočne Evrope – SWG i Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GIZ. Osim konferencije, organizovane su izložbe organskih proizvoda (učestvovalo petnaestak izlagača) i fotografija „Moj prvi organik obrok“.
  • Uručena su i priznanja: Bio-prozvođač godine je Arpad Čikoš iz Totovog sela, a za Bio-proizvod godine je proglašen sok od cvekle i jabuke „Zdravo Organic“ iz Selenče. Specijalna priznanja za medijsku popularizaciju značaja razvoja organske proizvodnje dobili su: prof. dr Miladin Ševarlić i Uroš Davidović, novinar TV B 92.
  • SADNJA JAPANSKIH TREŠANJA – Udruženje TERRA’S je sa PU „Naša radost“ pokrenulo akciju sadnje 12 sadnica japanskih trešanja u okviru Biofest-a, u pomen žrtvama Japana pogođenog prošlogodišnjim zemljotresom, među kojima je bilo i oko dvadeset hiljada dece. Drveće će simbolično podsećati na decu koja su izgubila svoje mlade živote u tragediji koja se nije mogla izbeći, ali će podstaći na razmišljanje o upotrebi nuklearne energije. Tom prilikom je uspostavljena izuzetno konstruktivna saradnja sa Ambasadom Japana koje će u 2013. biti nastavljena.
  • DANI OTVORENIH ORGANSKIH FARMI – Ove godine je Udruženje TERRA’S održalo Dane otvorenih farmi u Totovom selu kod poljoprivrednika Arpada Čikoša i Oromu kod Janoša Faraga. Cilj je bio da se polaznici seminara upoznaju sa načinom gajenja povrća u plastenicima u „Biobašti Čikoš“ i začinskih i lekovitih bilja na „Biosalašu Farago“, te da direktno od poljoprivrednika čuju prednosti bavljenja organskom proizvodnjom ali i probleme sa kojima se poljoprivrednici suočavaju.
  • BAZAR ORGANSKE HRANE – U okviru „Ekološke ulice“, na Svetski dan zaštite životne sredine, Udruženje TERRA’S je u strogom centru grada održalo Bazare organske hrane u saradnji sa PU „Naša radost“ kao poslednju aktivnost prekograničnog projekta ORGANICA.net. Deca su sa vaspitačima pripremili muzičko-recitatorski program, te prolaznicima delili organske proizvode da degustiraju.
  • MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJMOVI u Novom Sadu i „Budi eko“ u Osijeku – Udruženje TERRA’S je zajedno sa svojim članovima učestvovao na 79.Međunarodnom novosadskom sajmu poljoprivrede, kao i na konferenciji „Mogućnosti izvoza organskih kultura u Nemačku“ i radionici „Uloga nevladinog sektora u lobiranju i implementaciji Nacionalnog akcionog plana za razvoj organske proizvodnje“. Partnerska organizacija Udruga Slap iz Osijeka, je organizovala sajam „Budi eko“ i konferenciju na temu „Regionalizacija organskih proizvoda Panonske regije“ na kojoj se predstavio i TERRA’S. Rasprave su rezultirale zaključkom da je neophodno usaglašavati Zakone i podzakonske akte sa EU, ali sa ciljem na saradnju u regionu, što bi dalo organskoj poljoprivredi šansu za razvoj.
  • „BERBANSKI DANI“ na Paliću – Udruženje TERRA’S se predstavilo sa svojim članovima. Josip Mamužić i Arpad Čikoš iskoristili su priliku da izlože svoje organske poroizvode, koje su nakon završetka manifestacije donirali u „Kolevku“, dok su Janoš Farago i Emil Kenjereš iskoristili manifestaciju za prodajnu prezentaciju svojih proizvoda.

IZDAVAČKA DELATNOST:

 • NJUSLETERI „ORGANICA.net“ (2012/2);
 • Priručnik na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku „Organski put ka zelenoj ekonomiji“ u okviru 8. Međunarodnog festivala organskih proizvoda BIOFEST 2012 i projekta „Može bio eko – samo da je organski proizvod“;

 

UMREŽAVANJE

 • Udruženje TERRA’S je potpisalo Bio-povelju, te postalo član „Saveza ekopoljoprivrednika Karpatskog basena“ osnovanog između ostalog sa ciljem udruživanja organizacija koje se bave ekopoljoprivredom, biokulturom u zemljama Karpatskog basena, te zaštite zajedničkih interesa organizacija koje čine Savez.
 • Udruženje TERRA’S je postalo članica Balkanske organske mreže (BON) osnovane sa ciljem stvaranja regionalne saradnje u oblasti razvoja organske poljoprivrede u zemljama Jugoistočne Evrope. Zemlje članice su trenutno: Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Makedonija, Albanija i Kosovo*.

 

OSTALO:

 • Snježana Mitrović postala član Radne grupe „Životna sredina” Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, osnovanog preko projekta Evropskog pokreta u Srbiji. Prezentovala je rad o iskustvu Udruženja TERRA’S na saradnji civilnog sektora sa nadležnim organima u izradi i implementaciji akata kojima se reguliše oblast njihovog finansiranja.
 • Snježana Mitrović učestvovala na prvom javnom slušanju, tačnije debati, na temu: ”Uticaj genetički modifikovanih organizama na životnu sredinu i zdravlje” koju je organizovao Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Republike Srbije u Domu Narodne Skupštine u Beogradu. Zajedno sa organizacijom CEKOR i Regionalnim Arhus centrom Subotica pokrenuta inicijativa za potpisivanjem Deklaracije protiv GMO u Subotici.
 • Jelena Ivović postala član Upravnog odbora BON mreže koja ima za cilj razvijanje regionalne saradnje u oblasti organske poljoprivrede u zemljama Jugoistočne Evrope (članice: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, i Kosovo*). Takođe, je stalni predstavnik Srbije ispred BON mreže u „Ekspertskoj savetodavnoj grupi – Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u zemljama Jugoistočne Evrope – SWG“;

Izveštaj sačinile: Snježana Mitrović  i  Jelena Ivović