Edukacija i proširenje tržišta je ključ budućeg napredovanja organske proizvodnje

0
178

Udruženje TERRA’S je sa Otvorenim univerzitetom Subotica organizovalo 28. februara 2022. godine, drugi seminar u okviru “Bio-škole” na temu: „Savremeni sistemi digitalne komunikacije u organskoj proizvodnji“. Seminar se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Učesnicima skupa je, Nenad Novaković, direktor Organik Control Systema, održao predavanje o važnosti digitalizacije kod vođenja dokumentacije u organskoj proizvodnji koja je dobila na značaju u vreme pandemije sa korona virusom. Smatra da informacione tehnologije utiču na sve aspekte, pa tako i na poljoprivredu. Pomenuo je sve moderniju mehanizaciju, praćenje pomoću satelita, kontrole na daljinu, kao o mogućnostima 5G mreže. Postoje proizvođači koji su već uvrstili digitalni vid vođenja dokumentacije i generalno proizvodnje koji se trude da idu u skladu sa vremenom. Pitanje je koliko je manjih gazdinstava i proizvođača spremno da uči i napreduje, da se čitav sistem podigne na neki viši nivo. Što se tiče kontrole i sertifikacije i svih koraka koji se zahtevaju, mnogo je lakše sačuvati arhivsku građu kada se dokumentacija vodi digitalno. Teži se da svaki korak bude omogućen da se obavi i nabavi digitalno, da se izbegnu tradicionalne papirne forme. Svima je u cilju da se procedura ubrza i modernizuje, kako bi svima bilo olakšano. Zato je bitno edukovati i pokazati sve načine poslovanja, da bi proizvođači znali koje mogućnosti se sve nude i odaberu za njih najbolju. Zapisnici, terenski dnevnici, beleške i sve ono što bi olakšalo i ubrzalo funkcionisanje i rad. Prema dosadašnjem iskustvom, Novaković navodi da je dosta proizvođača bilo zainteresovano da modernizuje svoje poslovanje i unaprede saradnju sa kontrolnim organizacijama. Cilj svega je pojednostavljenje procesa vođenja organske proizvodnje, brža i efikasnija kontrola i praćenje rada kroz određeni vremenski period, sažetak informacija kroz određeni period i sl.

Potom je, sa svojim timom, Nebojša Skenderović, direktor Kompanije za informacione tehnologije “Skenderović Consultant” predstavio konkretna rešenja i praktičnim primerima onoga što su na prethodnom seminaru predstavili teorijski. Njegov kolega Kristijan Furstner, je pokazao kako funkcioniše online prodavnica i sve pozitivne strane takve jedne platforme, uz praktične primere organskim proizvođačima, kako bi im približio sistem i ideju. Detaljno je objasnio način poslovanja i transakcija, kao i jednostavnost upotrebe platforme. Prednost ovakvog sistema je distribucija i sigurnost za dostavu do krajnjih korisnika, objasnio je Furstner, dok je njegova koleginica, Ana Reljić, pokazala na praktičnim primerima kako fukcioniše E-mail management, virtuelni drive, kalendar i podsetnici (Asana – sistem za kolaboraciju). Do detalja je predstavljena Asana i način funkcionisanja. To je sve vid inteligentne virtuelizovane komunikacije i poslovanja. Prikazali su šta sve njihov edukativni set sadži i sve ono što bi poljoprivrednom proizvođačima bilo od velike koristi. Značaj planiranja i digitalne kancelarije jeste da se ubrza i sistematizuje poslovanje i ne gube podaci i dokumenti. Omogućeno je i praćenje aktivnosti i poslovanja kroz grafikone po mesecima/godinama, pikovi poslovanja i finansijske analize.

Usledila je diskusija u koju se uključio, Laslo Berenji, organski proizvođač sa Horgoša koji je predstavio švedski REKO model plasmana poljoprivrednih proizvoda. Objasnio je da prvo na društvenoj mreži formira zajednička grupa manjih proizvođača i potrošača u potezu od oko 40 kilometara. Pojasnio je kako to sve funkcioniše i po kom principu se ovaj vid prodaje sprovodi. Svaki pojedinac odgovara za sebe i za ispravnost i kvalitet svojih proizvoda, prema sertifikaciji ako se radi o organskim proizvodima, ali i poverenju potrošača.

U diskusiju se uključila i Ružica Mauna Bošnjak iz Banja Luke, koja rukovodi Udruženjem prerađivača i potrošača “BIOTOP”. Ona je pojasnila kako taj sistem kod njih funkcioniše i koje su to pozitivne, ali i negativne strane ovakvog vida prodaje. Da sve mora biti provereno, sertifikovano i jasno označeno. Smatra da se konvencionalni i organski proizvodi ne treba da se prodaju zajedno ili da moraju biti jasno označeni i razdvojeni. Prema njenom mišljenju edukacija i proširenje tržišta je ključ budućeg napredovanja.

Moderator, Snježana Mitrović, sa Otvorenog univerziteta Subotica se složila da što više treba promovisati i podsticati organsku proizvodnju. Zahvalila se svima na učešću i kao član Radne grupe za unapređenje mera podrške za razvoj organske proizvodnje koju je formirao pokrajinski sekretar, pozvala je na dalju saradnju i razmenu iskustava u ovoj oblasti između predstavnika vlasti i organskih proizvođača Vojvodine i Republike Srpske.

Zaključak seminara na osnovu pređenih tema i diskusije je taj da bi trebalo povećati zainteresovanost poljoprivrednika za prelazak na organsku proizvodnju. Kao i do sada Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica će nastaviti sa organizovanjem ovakvog vida susreta, seminara i edukacija, preko interneta i uživo, da bi što više učesnika moglo biti upoznato sa novinama u organskoj poljoprivredi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde